Hvorfor ser ældre sorte mennesker så godt ud?
To teenagepiger vil vide, om det kan være rigtigt, at afrikanere og afro-amerikanere ældes med mere ynde end europæiske blegnæb. Vi søger svaret.

Selvom han er 75 år gammel, holder skuespilleren Morgan Freeman sig umådelig godt. Det skyldes ikke blot, at han er Hollywood-skuespiller, men også at han er af afrikansk afstamning. (Foto: Colourbox)

Selvom han er 75 år gammel, holder skuespilleren Morgan Freeman sig umådelig godt. Det skyldes ikke blot, at han er Hollywood-skuespiller, men også at han er af afrikansk afstamning. (Foto: Colourbox)

 

Teenagepigerne Mie og Josephine har haft en diskussion med deres forældre omkring mænd.

Det var dog ikke den slags diskussion, som teenagepiger normalt har med deres forældre om emnet.

Næææh, pigerne ville vide, om det kan være rigtigt, at afro-amerikanske skuespillere som Denzel Washington, Samuel L. Jackson og Morgan Freeman ’holder sig bedre’ med årene end deres lagen-farvede kollegaer.

Da forældrene var håbløst ubehjælpelige i pigernes søgen efter svar, satte Mie og Josephine sig til tasterne.

»Er der forskel på, hvordan huden hos sorte og hvide mennesker ældes?« skriver de i en mail til ’Spørg Videnskaben’.

Mørk hud ældes langsommere end lys

Her på redaktionen sidder en gruppe ret så blege journalister og kigger på deres hvide arme. Vi vil egentlig også gerne vide, om vi er født med den forkerte hudfarve, hvis vi vil ældes med ynde.

Vi har derfor sendt spørgsmålet videre til overlæge på Dermatologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital, professor Jørgen Serup. For når det gælder hud, er han eksperten.

»Ja, der er en forskel,« slår Jørgen Serup hurtigt fast og fortsætter: »Mørk hud ældes langsommere end lys hud. Det har Vorherre eller evolutionen sørget for.«

Huden ældes på to måder

Hud kommer til at se gammel ud af primært to årsager, forklarer Jørgen Serup.

Den ene årsag er kroppens kronologiske alder. Den medfører, at alle kropsfunktioner - herunder udskiftningen af hud - gradvist bliver nedsat med årene.

Det betyder, at huden kommer til at blive tynd og se gennemsigtig ud, hvilket især er tydeligt hos mennesker med lys hud.

»Huden bliver faktisk papirtynd, glat og går nemt i stykker. Derfor kommer ældre hvide mennesker til at se meget skrøbelige og sarte ud. Men afrikanernes mørke hud kommer ikke i samme omfang til at se hverken bleg eller gennemsigtig ud, da den jo er mørk,« fortæller Jørgen Serup.

Mørk hud holder solen ude

Solen er den anden årsag til, at huden ældes. Igen går det værst ud over blegnæbbene.

Når Solens stråler rammer huden, trænger de ned gennem hudlagene og gør skade på cellerne.

Denne lastbilchauffør har siddet med venstre side af ansigtet mod solen dag efter dag. Det har givet ham et todelt ansigt, hvor den ene side ser meget ældre ud end den anden. Du kan læse mere om denne utrolige historie i artiklen 'Opsigtsvækkende snapshot afslører mørk side af Solen'. (Foto: Jennifer Gordon/NEJM)

Når det sker, bliver hudens bindevæv (det materiale, der giver huden struktur og form) ødelagt, hvilket medfører, at huden bliver grov og rynket – ergo, kommer man til at se gammel ud.

»Men eksempelvis afrikanere har indbygget en naturlig solfaktor i huden, kaldet melanin. Melanin ligger som en beskyttende markise hen over cellerne, så solens ultraviolette stråler ikke kan trænge ind og ødelægge dem. Melaninen gør også huden mørkere. Med melanin i huden sker der mindre skade på bindevævet. Derfor vil mørke mennesker ikke i samme grad få lædret og rynket hud som hvide mennesker,« forklarer Jørgen Serup.

Hvide mennesker kan dog modvirke solens skadelige stråler på bindevævet ved at være omhyggelige med solcremen.

 

Afrikanere har mere hårpragt

Huden er dog ikke den eneste årsag til, at mørke mennesker ’ser bedre ud’ i alderdommen, end hvide mennesker gør.

Håret spiller også ind. Mørke mennesker mister i mindre grad end hvide mennesker hårpragten med årene.

Dette skyldes, at evolutionen har bevaret mørke menneskers hårvækst, da håret beskytter hovedet og dermed hjernen fra at blive overophedet, når solens stråler brager ned fra en skyfri himmel.

I Nordeuropa er solens stråler ikke så skånselsløse som i Afrika eller andre steder nær ækvator, og derfor har det ikke gjort noget, at specielt den nordeuropæiske mand bliver lidt tyndhåret i toppen med årene.

 

Derfor slipper sorte mennesker for måne og hentehår

»På den måde har kun afrikanere været genstand for et positivt selektionspres, der har givet dem en god beskyttende hårpragt,« siger Jørgen Serup.

Så ikke nok med, at afrikanerne er forskånet for den rynkede hud. De skal heller ikke slås med hentehår og måne.

Vi håber Mie og Josephine har fået besvaret deres gode spørgsmål. Vi takker for det og kvitterer med et par ’Spørg Videnskaben’-T-shirts.

Vi takker også Jørgen Serup for det gode svar.

Som altid vil vi opfordre vores læsere til at undre sig over verdenen omkring dem og sende deres undren ind til os på redaktion@videnskab.dk

Du kan også læse andre spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller købe én af vores to oplagte gave-bøger – Hvorfor lugter mine egne prutter bedst? og Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet? - med en række af de bedste spørgsmål og svar.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk