Du kender det sikkert. Du sidder til et selskab, og lige i det øjeblik, hvor alle er stille, går din mave amok.
Der kommer en mærkelig knurrende lyd.
Men hvorfor opstår de høje lyde?
Det spørgsmål har mange læsere stillet Spørg Videnskaben. En af dem er Lotte Jørgensen.
»Et spørgsmål har naget i længere tid: Hvorfor knurrer vores maver? Og hvorfor bliver det tolket som, at vi er sultne, når maven ‘rumler’?« skriver hun.
Maven er som et orgel
Den slags spørgsmål kan Jüri Johannes Rumessen heldigvis svare på. Han er overlæge ved Gentofte Hospital og forsker i sammentrækninger og cellebiologi i tarmkanalen.
Han fortæller, at lydene kommer fra luft i maven.
»Vi har hele tiden omkring 200 milliliter luft i maven. Noget af det kommer, fordi vi synker det. Andet kommer fra blodet. Og atter noget bliver dannet af bakterier – det er den luft, der lugter,« fortæller han.
»Luften har hele tiden et flow igennem tarmen. Og da tarmen bøjer af mange steder, bliver luften presset omkring en masse hjørner.«
»En meget smuk sammenligning er at kalde maven for en fløjte. Eller hvis det skal være rigtigt højtideligt, et orgel. Princippet er det samme: Noget luft presses igennem et smalt sted, så det skaber en lyd,« siger Jüri Johannes Rumessen.
Som regel er rumlen ikke farligt
Vi forbinder som regel en rumlende mave med sult. Og det er da også ganske rigtigt, at knurren kan være et lydligt bevis på, at vi mangler noget i maven.
»Når vi mangler mad i maven, opstår der en meget langvarig sammentrækning af tyndtarmen. Sammentrækningen betyder, at tarmen skubber maveluft foran sig, og det kan larme,« fortæller Jüri Johannes Rumessen.
Larm fra maven er altså helt almindeligt. Men for nogle mennesker – der måske ligefrem bliver vækket af rumlen om natten – kan der være noget større på færde.
»Ændringer i mavens bevægemønster er såre almindelige, og man skal som udgangspunkt ikke blive bange for larm fra maven.«
»Men for nogle procent af befolkningen kan tarmlyde være så generende, at de vælger at gå til lægen med det. Hvis rumlen er kombineret med smerter, vægttab, blod i afføringen eller ændringer i afføringsmønsteret, bør det undersøges nærmere,« siger Jüri Johannes Rumessen.
LÆS OGSÅ: Har du flyvemave? Slip fisen fri!

Kan din mave tåle maden?
Typisk hænger meget luft i maven sammen med, hvad du spiser, fortæller overlægen.
»Luften opstår typisk, når man spiser fødevarer, der indeholder kulhydrater, der giver anledning til luftdannelse.«
»Nogle mennesker bliver særligt oppustede, hvis de ikke kan tåle mælkesukker. Andre, hvis de spiser fødemidler med naturlige sukkerater, der er svære at optage – for eksempel bønner, løg og selleri,« siger Jüri Johannes Rumessen.
Han fortæller, at man generelt skal være opmærksom på frugtsukker, tyggegummi med sorbitol og tilsætningssukkeret i diabeteschokolade.
Dyrk sport, og kom af med luften
Hvis du også har et spørgsmål til videnskaben, så kan du sende det til sv@videnskab.dk.
Du kan også altid dykke ned i tidligere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben
LÆS OGSÅ: Hvad sker der, når vi holder på en prut?
LÆS OGSÅ: Mytedrab: Det er ufarligt at holde på en prut
LÆS OGSÅ: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?