Hvorfor knurrer min mave?
CLASSIC: Rumle, rumle, rumle… Vores maver siger lyde – særligt når vi er sultne. Men hvorfor? Spørg Videnskaben søger et svar.
Hvorfor knurrer maven lyde

Raaawwjjyy! Vi har alle prøvet, at maven snakker med - men hvorfor gør den det? (Foto: Shutterstock)

Du kender det sikkert. Du sidder i et selskab og lige i det øjeblik, hvor alle er stille, går din mave amok.

Der kommer en mærkelig knurrende lyd.

Men hvorfor opstår de høje lyde?

Det spørgsmål har mange læsere stillet Spørg Videnskaben. En af dem er Lotte Jørgensen.

Spørg Videnskaben Classic

Hver uge hiver vi en sjov artikel frem fra vores bugnende Spørg Videnskaben-arkiv.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 19. marts 2013.

»Et spørgsmål har naget i længere tid: Hvorfor knurrer vores maver? Og hvorfor bliver det tolket som, at vi er sultne, når maven 'rumler'?« skriver hun.

LÆS OGSÅ: Hvad er sult?

Maven er som et orgel

Den slags spørgsmål kan Jüri Johannes Rumessen heldigvis svare på. Han er overlæge ved Gentofte Hospital og forsker i sammentrækninger og cellebiologi i tarmkanalen.

Han fortæller, at lydene kommer fra luft i maven.

»Vi har hele tiden omkring 200 milliliter luft i maven. Noget af det kommer, fordi vi synker det. Andet kommer fra blodet. Og atter noget bliver dannet af bakterier – det er den luft, der lugter,« fortæller han.

»Luften har hele tiden et flow igennem tarmen. Og da tarmen bøjer af mange steder, bliver luften presset omkring en masse hjørner.«

»En meget smuk sammenligning er at kalde maven for en fløjte. Eller hvis det skal være rigtigt højtideligt, et orgel. Princippet er det samme: Noget luft presses igennem et smalt sted, så det skaber en lyd,« siger Jüri Johannes Rumessen.

LÆS OGSÅ: Har du flyvemave? Slip fisen fri!

Sult presser luft igennem tarmen
Hvorfor knurrer maven lyde sult

Knurren i maven hænger typisk sammen med, at maven er tom. (Foto: Shutterstock)

Vi forbinder som regel en rumlende mave med sult. Og det er da også ganske rigtigt, at knurren kan være et lydligt bevis på, at vi mangler noget i maven.

»Når vi mangler mad i maven, opstår der en meget langvarig sammentrækning af tyndtarmen. Sammentrækningen betyder, at tarmen skubber maveluft foran sig, og det kan larme,« fortæller Jüri Johannes Rumessen.

Larm fra maven er altså helt almindeligt. Men for nogle mennesker – der måske ligefrem bliver vækket af rumlen om natten – kan der være noget større på færde.

»Ændringer i mavens bevægemønster er såre almindelige, og man skal som udgangspunkt ikke blive bange for larm fra maven.«

»Men for nogle procent af befolkningen kan tarmlyde være så generende, at de vælger at gå til lægen med det. Hvis rumlen er kombineret med smerter, vægttab, blod i afføringen eller ændringer i afføringsmønsteret, bør det undersøges nærmere,« siger Jüri Johannes Rumessen.

LÆS OGSÅ: Bliver man tungere af at prutte?

Hvorfor knurrer maven lyde luft i tarmene grøntsager

Frugtsukker og visse madvarer – blandt andet bønner, tyggegummi, løg og selleri – kan give luft i maven. Og den luft kan vi nogle gange høre som en højrøstet rumlen. (Foto: Shutterstock)

Kan din mave tåle maden?

Typisk hænger meget luft i maven sammen med, hvad du spiser, fortæller overlægen.

»Luften opstår typisk, når man spiser fødevarer, der indeholder kulhydrater, der giver anledning til luftdannelse.«

»Nogle mennesker bliver særligt oppustede, hvis de ikke kan tåle mælkesukker. Andre, hvis de spiser fødemidler med naturlige sukkerater, der er svære at optage – for eksempel bønner, løg og selleri,« siger Jüri Johannes Rumessen.

Han fortæller, at man generelt skal være opmærksom på frugtsukker, tyggegummi med sorbitol og tilsætningssukkeret i diabeteschokolade.

LÆS OGSÅ: Forskere: Tyggegummi fjerner lige så mange bakterier som tandtråd

Godt råd: Dyrk sport!
Hvorfor knurrer maven lyde farligt sygdom

Knurren i maven er helt naturlig. Men hvis rumlen er kombineret med smerter, vægttab, blod i afføringen eller ændringer i afføringsmønsteret, bør det undersøges nærmere. (Foto: Shutterstock)

Er maven irriterende rumlende, kommer du lettest af med luften, hvis du står op eller dyrker sport. Det skaber de bedste muligheder for, at luften kan komme ud af tarmen.

»En del af luften bliver optaget af tarmen og i blodet, hvorefter det udvaskes i lungerne. Noget bøvser vi ud, og noget tarmluft lader vi gå ad den anden vej – som en flatus (prut, red.),« siger Jüri Johannes Rumessen.

Vi takker ham for det gode svar. Og vi sender taknemlighed og en dejlig løs T-shirt til vores læser Lotte Jørgensen, som stillede spørgsmålet.

Hvis du også har et spørgsmål til videnskaben, så kan du sende det til sv@videnskab.dk.

Du kan også altid dykke ned i tidligere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben, eller du kan købe én af vores tre bøger med en række af de bedste spørgsmål og svar: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?, og Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet? samt den seneste Hvorfor må man ikke sige neger?

LÆS OGSÅ: Kan mennesker starte jordskælv?

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud