Hvorfor knurrer min mave?
Rumle, rumle, rumle… Vores maver siger lyde – særligt når vi er sultne. Men hvorfor? Spørg Videnskaben søger et svar.
Hvorfor knurrer maven lyde luft tarme

Raaawwjjyy! Vi har alle prøvet, at maven snakker med. Vi giver dig gode råd til, hvordan du slipper af med luften. (Foto: Shutterstock)

Raaawwjjyy! Vi har alle prøvet, at maven snakker med. Vi giver dig gode råd til, hvordan du slipper af med luften. (Foto: Shutterstock)

Du kender det sikkert. Du sidder til et selskab, og lige i det øjeblik, hvor alle er stille, går din mave amok.

Der kommer en mærkelig knurrende lyd.

Men hvorfor opstår de høje lyde?

Det spørgsmål har mange læsere stillet Spørg Videnskaben. En af dem er Lotte Jørgensen.

»Et spørgsmål har naget i længere tid: Hvorfor knurrer vores maver? Og hvorfor bliver det tolket som, at vi er sultne, når maven 'rumler'?« skriver hun.

Maven er som et orgel

Den slags spørgsmål kan Jüri Johannes Rumessen heldigvis svare på. Han er overlæge ved Gentofte Hospital og forsker i sammentrækninger og cellebiologi i tarmkanalen.

Han fortæller, at lydene kommer fra luft i maven.

»Vi har hele tiden omkring 200 milliliter luft i maven. Noget af det kommer, fordi vi synker det. Andet kommer fra blodet. Og atter noget bliver dannet af bakterier – det er den luft, der lugter,« fortæller han.

»Luften har hele tiden et flow igennem tarmen. Og da tarmen bøjer af mange steder, bliver luften presset omkring en masse hjørner.«

»En meget smuk sammenligning er at kalde maven for en fløjte. Eller hvis det skal være rigtigt højtideligt, et orgel. Princippet er det samme: Noget luft presses igennem et smalt sted, så det skaber en lyd,« siger Jüri Johannes Rumessen.

Som regel er rumlen ikke farligt

Vi forbinder som regel en rumlende mave med sult. Og det er da også ganske rigtigt, at knurren kan være et lydligt bevis på, at vi mangler noget i maven.

»Når vi mangler mad i maven, opstår der en meget langvarig sammentrækning af tyndtarmen. Sammentrækningen betyder, at tarmen skubber maveluft foran sig, og det kan larme,« fortæller Jüri Johannes Rumessen.

Larm fra maven er altså helt almindeligt. Men for nogle mennesker – der måske ligefrem bliver vækket af rumlen om natten – kan der være noget større på færde.

»Ændringer i mavens bevægemønster er såre almindelige, og man skal som udgangspunkt ikke blive bange for larm fra maven.«

»Men for nogle procent af befolkningen kan tarmlyde være så generende, at de vælger at gå til lægen med det. Hvis rumlen er kombineret med smerter, vægttab, blod i afføringen eller ændringer i afføringsmønsteret, bør det undersøges nærmere,« siger Jüri Johannes Rumessen.

LÆS OGSÅ: Har du flyvemave? Slip fisen fri!

Hvorfor knurrer maven lyde luft i tarmene grøntsager

Frugtsukker og visse madvarer – blandt andet bønner, tyggegummi, løg og selleri – kan give luft i maven. Og den luft kan vi nogle gange høre som en højrøstet rumlen. (Foto: Shutterstock)

Kan din mave tåle maden?

Typisk hænger meget luft i maven sammen med, hvad du spiser, fortæller overlægen.

»Luften opstår typisk, når man spiser fødevarer, der indeholder kulhydrater, der giver anledning til luftdannelse.«

»Nogle mennesker bliver særligt oppustede, hvis de ikke kan tåle mælkesukker. Andre, hvis de spiser fødemidler med naturlige sukkerater, der er svære at optage – for eksempel bønner, løg og selleri,« siger Jüri Johannes Rumessen.

Han fortæller, at man generelt skal være opmærksom på frugtsukker, tyggegummi med sorbitol og tilsætningssukkeret i diabeteschokolade.

Dyrk sport, og kom af med luften

Er maven irriterende rumlende, kommer du lettest af med luften, hvis du står op eller dyrker sport. Det skaber de bedste muligheder for, at luften kan komme ud af tarmen.
»En del af luften bliver optaget af tarmen og i blodet, hvorefter det udvaskes i lungerne. Noget bøvser vi ud, og noget tarmluft lader vi gå ad den anden vej – som en flatus (prut, red.),« siger Jüri Johannes Rumessen.
Vi takker ham for det gode svar. Og vi sender taknemlighed og en dejlig løs T-shirt til vores læser Lotte Jørgensen, som stillede spørgsmålet.

Hvis du også har et spørgsmål til videnskaben, så kan du sende det til sv@videnskab.dk.

Du kan også altid dykke ned i tidligere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben

LÆS OGSÅ: Hvad sker der, når vi holder på en prut?

LÆS OGSÅ: Mytedrab: Det er ufarligt at holde på en prut

LÆS OGSÅ: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk