Hvorfor jager hanløven ikke?
Hvorfor får den stærke hanløve lov til at æde først af byttet, når han ikke har hjulpet hunnerne i jagten? spørger to skolepiger videnskab.dk

Hanløver deltager også i jagten, men ofte ser man ham ligge og dase, mens løvinderne jager. Hvorfor det? spørger Nora og Mie. (Foto: Colourbox)

 

En gruppe sultne hunløver sniger sig lydløst igennem græsset. Løverne sætter lyn hurtigt i løb og omringer den langsomste zebra, som de bider hårdt fast i og dræber. Imens har løveflokkens tre hanner ligget og slikket sol i nærheden. Nu spurter de i høj fart hen til hunløvernes bytte, hvor de som de første får lov til at mæske sig i kødet. Det synes Nora og Mie er lidt mærkeligt.

De to piger går i 4. og 5. klasse på Halsnæs Lilleskole og skriver i øjeblikket en opgave om løver. Derfor har de stillet videnskab.dk et spørgsmål. De undrer sig over, hvorfor det er hunløven, der jager, når hanløven er stærkest. Alligevel får hanløven lov til at æde først og mest af byttet.

»Hvorfor gør hanløven det?« spørger Nora og Mie.

Single-hanner jager også

Det kan adfærdsbiolog Torben Dabelsteen svare på. Han arbejder på Københavns Universitet og forsker i kommunikation og social adfærd mellem dyr.

»Hanløver jager skam også,« siger han, men bekræfter samtidig Nora og Mie's antagelse om, at det som oftest er hunnerne, der jager i flokken. Sandsynligvis fordi hunløverne er i flertal. Hannerne går også på jagt, men mest på de tidspunkter i deres liv, hvor de ikke tilhører en flok og skal klare sig selv.

Stærk og grådig

Torben Dabelsteen siger, at Mie og Nora ikke har helt ret i, at hannen altid får lov til at æde først og mest. Løverne æder gerne af det samme bytte samtidigt. Men da hanløven er stærkest, levner han ikke nødvendigvis til hunnerne, selvom de har skaffet byttet.

Fakta

 

VIDSTE DU

Når løver jager større dyr, omringer nogle venstre om og andre højre om. Kun nogle få af løverne foretager det endelige angreb.

 

Løverne går oftest efter større dyr. Så det er så tit, at hanløven ikke kan fortære det hele selv. Hannen bruger desuden sine kræfter på at beskytte flokkens bytte mod eksempelvis hyæner, som prøver til at få del i måltidet.

Hanløven beskytter flokkens gener

Derudover er det hanløvernes opgave at beskytte flokken mod hanløver udefra, som ønsker at overtage og befrugte hunløverne. Det er i hunløvens interesse, at hannerne jævnligt beviser deres styrke. Hunnen har den største chance for at videreføre sine egne gener, hvis de er blandet med de bedste hanløve-gener på markedet.

»Hunløven vil have høj-kvalitets unger. De skal helst kunne blive til stærke hanløver, som en dag er i stand til at tilkæmpe sig deres egen løveflok,« siger Torben Dabelsteen.

Når en gruppe hanløver overtager en flok hunløver, dræber de ungerne. Når hunløverne ikke har unger, bliver de hurtigere frugtbare, og de nye hanløver kan videreføre deres egne gener. (Foto: Colourbox)

Derfor er hunløverne måske meget godt tilfredse med deres hanner. Selvom hannerne af og til dovner i solen, mens hunnerne er på jagt.

 

 

 

 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud