Hvorfor har hver familie sin egen lugt?
CLASSIC: Lugten er langt fra ens i alle hjem, har en af Videnskab.dk's læsere konstateret. Vi snuser os frem til et svar på, hvordan det kan være.

Mennesker dufter som regel enten godt eller dårligt - men hvorfor egentlig? Og hvorfor er det, som om en familie har sin helt egen lugt? (Foto: Shutterstock)

 

Vi er ikke i tvivl om, at lugten af cerutter og landskabsmalerier hos oldemor er markant anderledes end hjemme hos os selv.

Men også når man er på besøg hos gode venner, lægger man mærke til den helt særlige lugt eller duft, der er i hjemmet.

Vores læser Kirstine Pedersen fortæller, at lugten af hendes veninders hjem sætter sig i tøjet, når hun overnatter, og hun vil gerne vide, hvordan det kan være, at hver familie har deres helt egen særlige lugt.

Videnskab.dk har ladet Professor Wender Bredie fra det sensoriske institut på Københavns Universitet snuse lidt til sagen.

»Man kan egentlig ikke tale om en familieduft. Alle mennesker har en særlig individuel lugt,« fortæller professoren og forklarer, at familielugten i bund og grund er et sammensurium af alle de duftstoffer, der er til stede i et hus.

Tre faktorer er afgørende for vores lugt

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Hver uge hiver vi tidligere bragte spørgsmål og svar frem fra arkivet i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben. Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 16. april 2009.

»Den individuelle menneskelugt kan bestå af tre faktorer. For det første er der sveden, som kroppen producerer. Så er der vores ånde, der påvirkes med det samme og ret kraftigt af, hvad vi spiser. Til sidst bestemmes vores kropslugt af de produkter, vi bruger på kroppen såsom parfume og shampoo,« siger Wender Bredie.

Han fortæller også, at sved faktisk slet ikke lugter.

»Det er først, når sveden kommer i kontakt med bakterier på vores hud, at det begynder at lugte mere eller mindre stærkt. Bakterierne nedbryder nemlig de fedt- og affaldsstoffer, der er i sveden, og det der udsender duftstoffer, som vi kan lugte.«

Derfor påvirkes vores kropslugt af de produkter, vi spiser og drikker, da det påvirker processerne i vores krop og i sidste ende sammensætningen af vores sved.

»Man kan selvfølgelig spise hvidløg eller bade i deodorant, men det er sveden, der er afgørende for den naturlige lugt.« lyder det fra professor Wender Bredie.

Uenighed om genetisk svedsammenhæng

Han mener ikke, at der er en genetisk sammenhæng, der gør, at børn nedarver duftstoffer fra mor og far.

»Det handler snarere om, at børnene arver genetiske anlæg, der skaber processer i kroppen, der minder om forældrenes og derved større chance for at skabe den samme lugt. Det er ikke det samme, som at man nedarver en speciel familielugt. «, lyder det fra professoren.

Alligevel har Videnskab.dk tidligere bragt en artikel om et schweizisk forskerhold, der i et forsøg med enæggede tvillinger, påviste at tvillingernes duft var næsten identisk, og at svedlugten derfor kan være genetisk bestemt. Der er altså stadig delte meninger om, hvorvidt der er en direkte sammenhæng mellem genetikken og kropslugten.

Husk at købe den perfekte mandelgave!

Kirstine Pedersen ved nu, at den helt særlige lugt i et hjem altså skyldes de duftstoffer, der er at finde fra husets sure sokker, husdyr og beboernes personlige lugt.

Der er ét styk neutralt lugtende rød t-shirt på vej til hende. Du kan læse flere finurlige spørgsmål og svar på Spørg Videnskaben, hvor du også selv kan sende et spørgsmål ind.

Du kan også overveje at købe en af vores bøger: 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' eller 'Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?'. Begge bøger indeholder masser af gode spørgsmål og svar - og de passer perfekt til at være årets mandelgave.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud