Hvorfor går jeg rundt, når jeg taler i mobiltelefon?
En læser undrer sig over, hvorfor han ubevidst begynder at gå rundt, når han taler i mobiltelefon. Spørg Videnskaben søger et svar.
Hvorfor går jeg rundt, når jeg taler i mobiltelefon smartphone rastløs

Vores læser Henrik Madsen undrer sig over, hvorfor han ikke kan lade være med at bevæge sig omkring, når han snakker i mobiltelefon. (Modelfoto: Shutterstock)

Vores læser Henrik Madsen undrer sig over, hvorfor han ikke kan lade være med at bevæge sig omkring, når han snakker i mobiltelefon. (Modelfoto: Shutterstock)

Din mobiltelefon ringer derhjemme. Du taget den, og efter fem minutters samtale opdager du, at du går rundt, mens du snakker.

Kender du det?

Det gør i hvert fald vores læser Henrik Madsen. I en mail til Spørg Videnskaben fortæller han, at andre, han har snakket med om det sære fænomen, også kender til det.

Han spørger, om der findes en god forklaring, eller om der bare er tale om en dårlig vane?

Teknologiforsker har et bud

På Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, befinder lektor Klaus B. Bærentsen sig på sit kontor, da Spørg Videnskaben ringer ham op.

Han forsker i menneskers anvendelse og forståelse af teknologi, og han kender også det mystiske fænomen fra sig selv.

»Jeg ved ikke præcis, hvorfor læseren kan have den oplevelse, men jeg har da et bud,« siger Klaus B. Bærentsen.

Snak i mobiltelefon skaber mentalt rum

Klaus B. Bærentsens bud forklarer ikke, hvorfor netop Henrik Madsen går rundt, når han taler i mobiltelefon. Derimod forklarer det den særlige situation, der opstår, når vi snakker i mobiltelefon.

»Først skal man forstå, at når vi taler i telefon, er vi mentalt set sammen med den, vi taler med. Vi er i det rum eller univers, som samtalen skaber.«

»Derfor opfører vi os, som om vi står overfor den, vi taler med. Også selvom de i princippet kan befinde sig på den anden side af kloden,«

»Vi opfører os kommunikativt – og kommunikation handler ikke kun om tale. Gestik og andet kropssprog betyder også utroligt meget,« forklarer Klaus B. Bærentsen.

Går rundt, fordi telefonen er mobil

Forskeren fortæller, at nogle mennesker vælger at gå rundt, når de er i det kommunikative rum. Og de kan - indlysende nok - bevæge sig omkring, fordi de taler i en mobil telefon.

»De bindinger, der findes, når man taler i en normal telefon, er der ikke med en mobiltelefon. Du er fysisk befriet fra ledningen.«

»Når den binding ikke er der, vil andre faktorer få indflydelse,« fortæller Klaus B. Bærentsen.

Individuelle grunde til at gå rundt

På den måde kan rammen omkring fænomenet forklares. Men hvorfor man så – i hvert fald i nogle tilfælde – kommer til at vandre omkring, når man taler i mobiltelefon, afhænger af den enkelte situation.

»Man må gå ind og se på den person, der snakker, og på situationen,« siger Klaus B. Bærentsen.

Han vurderer nemlig, at det er personlige faktorer, der er årsagen til, at man opfører sig, som man gør i det kommunikative rum.

»Sidder man eksempelvis stille på et kontor og arbejder hele dagen, som jeg gør, kan det være rart at bevæge sig omkring, når man taler i telefon.«

»Samtidig betyder den manglende fysiske binding, at man kan lave noget andet. Eksempelvis lave mad,« siger Klaus B. Bærentsen.

Spørg Videnskaben

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Ingen særlig lovmæssighed for, hvornår man går rundt

Også i den situation, hvor Spørg Videnskaben taler med Klaus B. Bærtelsen, har omstændighederne indflydelse på hans gøren og laden.

»Selvom jeg er meget rastløs, går jeg ikke rundt og snakker, fordi jeg lige nu taler i en fastnettelefon.«

»Men havde jeg stået og snakket i min mobil, ville jeg gå over og hælde kaffe op. Så jeg mener, at svaret i sidste ende findes i personens temperament eller andre faktorer i den enkelte situation,« siger Klaus B. Bærentsen.

Vi håber, at Henrik Madsen kan affinde sig med, at der ikke umiddelbart findes en lovmæssighed for vandring under mobilsnak. Men at han trods alt er tilfreds med at blive klogere på den særlige situation, der opstår, når vi taler i mobiltelefon.

Tak til Henrik Madsen for det gode spørgsmål og tak til Klaus B. Bærentsen for svaret.

Har du selv et spørgsmål, så send det til sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk