Hvorfor fejrer vi Fars Dag?
CLASSIC: En læser spørger, hvor traditionen om Fars Dag kommer fra.

Fars dag var inspireret af Mors Dag, men er aldrig slået lige så meget igennem. (Foto: Colourbox)

 

5. juni er det Fars Dag.

Det betyder gaver og venlige ord til farmand og potentielt dårlig samvittighed til dem, der har glemt det.

I anledning af dagen har Thomas Vråby Pedersen spurgt, hvorfor vi egentlig markerer denne dag, hvor det ganske riges fædre skal have en betænksom gave eller en kærlig hilsen.

Vi har derfor sendt spørgsmålet videre til traditionsforsker Else Marie Kofod, der er overarkivar og leder af Dansk Folkemindesamling.

»Det startede i 1910 med en dame, der hed fru Dodd fra staten Washington i USA. Hendes far var alene med seks børn, men forsøgte at gøre det så godt han kunne. Hun forsøgte derfor at få en dag i fædrenes ære indført lokalt,« fortæller Else Marie Kofod.

Inspirationen kom ikke helt overraskende fra Mors Dag, som mange stater i USA havde indført i årene inden da.

»Den nye Fars Dag blev placeret på den tredje søndag i juni, og der gik ikke længe, før kommercielle kræfter syntes, at det var en rigtig god ide, så den blev spredt til resten af USA i årene efter,« siger hun.

Danmark gik nordisk enegang

Fakta

 

LÆS OGSÅ

Hvorfor fejrer vi Mors Dag?

 

Der gik dog nogle år, før vi fik den at se i Danmark. Fars dag kom til Sverige i 1931 og til Danmark i 1935.

»Svenskerne holdt oprindeligt fast i tredje søndag i juni, mens man i Danmark lagde den samtidig med Grundlovsdag 5. juni,« fortæller Else Marie Kofod.

Senere mente en komite af nordiske købmænd, at det ville være bedre at have Fars Dag i efteråret, så de prøvede at få dagen rykket et halvt år til anden søndag i november.

»Men de glemte at få det kommunikeret ordentligt ud, så det blev aldrig til noget i Danmark,« siger hun.

I Sverige, Norge, Island, Finland og Estland havde de imidlertid mere held, så her falder Fars dag først til november.

Traditioner bliver kun populære, hvis de giver mening

Men i dagens Danmark står Fars Dag stadig lidt i skyggen af mødrenes mærkedag.

»Fars Dag er jo i modsætning til Mors Dag aldrig rigtig slået an i Danmark,« siger hun og kommer selv med et bud på, hvorfor.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Vi genudgiver fra tid til anden populære spørgsmål og svar fra brevkassen Spørg Videnskaben, eksempelvis pga. aktualitet. Denne artikel blev første gang bragt på Videnskab.dk 5. juni 2010.

»Ud over at den var kommerciel, handlede Mors Dag jo om husmoderen. Hendes rolle blev fejret, hvilket hang godt sammen med familiemønstret på den tid. Faderrollen har måske ikke haft behov for samme opmærksomhed - han havde det jo egentlig meget godt,« siger Else Marie Kofod.

Hun mener kun, at traditioner kan slå igennem, hvis de giver mening for folk.

Fars Dag er for kommerciel

»Mange synes, at traditioner meget nemt bliver kommercielle, og det kan også være rigtigt, når de som Fars og Mors Dag er rettet mod en enkeltperson og ikke er umiddelbart fællesorienterede,« siger hun.

Men kommercialisering i sig selv er ifølge Else Marie Kofod altså ikke nok til, at en ny tradition bliver hængende.

»Det kan godt være, det er kommercielle interesser, der sætter det i gang, men man tager kun traditionen til sig, hvis man kan bruge den til noget,« siger hun.

Hvis du har et spørgsmål til Spørg Videnskaben, kan du sende det til redaktionen@videnskab.dk, eller du kan gå på jagt efter tidligere spørgsmål og svar i vores arkiver.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud