Hvorfor får man vokseværk?
CLASSIC: Johannes på syv år fra Brønshøj vil vide, hvorfor man får vokseværk, og hvorfor man vokser fra det.

Vokseværk kan være rigtig smertefuldt, men det forsvinder som regel i 12 års alderen. (Modelfoto: Colourbox)

Vokseværk kan være rigtig smertefuldt, men det forsvinder som regel i 12 års alderen. (Modelfoto: Colourbox)

 

Livet er lidelse. Men hvor rimeligt er det egentligt, at det også skal gøre ondt i benene at vokse sig stor, når der er så meget andet, der kan gøre ondt.

Johannes, der er syv år og bor i Brønshøj, vil gerne vide, hvad vokseværk er, og hvorfor man vokser fra det.

På alle børns vegne sender Videnskab.dk spørgsmålet videre til overlæge og børneortopædkirurg Niels Ellitsgaard fra Hvidovre Hospital.

Vokseværk er en smertelig gåde

Han møder mange børn med vokseværk på sit arbejde og kender børnenes smerter godt. Men han kan ikke forklare meningen med vokseværket.

»Det er svært at sige, hvad vokseværk er, man ved det faktisk ikke. Jeg tror, det er, når børnene vokser.«

Fakta

 

Vokseværk er ubestemmelige smerter i benene hos børn. Det er den mest udbredte kilde til bensmerter. Officielt oplever 15-20 procent af alle børn vokseværk. Formentligt er der flere, men ikke alle optræder i statistikkerne. Smerterne i bentøjet er så almindelige, at mange ikke ulejliger lægen.

 

»Det bløde væv i benene kan ikke følge med knoglerne, når de gror. Så kan der opstå små blødninger, og vævet bliver påvirket. Det kan give smerter. Og så spiller overbelastning en rolle, børn har et enorm aktivitetsniveau. Hvis voksne havde samme aktivitetsniveau, ville de nok også opleve smerter,« siger Niels Ellitsgaard.

Vokseværk forsvinder normalt, når man er omkring 12 år. Smerten kan dog vokse med ind i voksenlivet, men det er sjældent. Det ser altså ud til, at vokseværket forsvinder, når man begynder at blive voksen, eller i det mindste når man bevæger sig lige så lidt som en voksen.

Smerten fra vokseværk er reel

Det er ikke til at sige, hvor ondt vokseværk gør, men smerten er reel og meget ubehagelig.

»Børn kan ikke pege præcist på, hvor det gør ondt. Om det er knæet eller anklen eller et bestemt sted på skinnebenet. De siger bare, 'det gør ondt i benet'. Men et barn er kun sygt, når det er sygt. Altså, børn tænker kun på at komme ud at lege. Så hvis de siger, de har ondt, så er det, fordi det virkelig gør ondt,« siger Niels Ellitsgaard.

Vokseværk vender tilbage - og er 'bedst' i begge ben

Normalt kommer vokseværk igen. Det kan komme i et enkelt eller begge ben og flere gange om ugen eller måske bare en enkelt gang om måneden.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Hver uge hiver vi en ældre artikel frem fra arkiverne i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben. Denne blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 17. marts 2009.

Men der er fordele ved smerte i begge ben.

»Det er bedst at have vokseværk i begge ben, for så kan man være ret sikker på, at det faktisk er vokseværk. Hvis det kun er det ene ben, kan smerterne komme fra alvorlige sygdomme som leukæmi eller gigt. Hvis et barn kommer til undersøgelse med ondt i benet, undersøger vi for alt. Når man kan udelukke alt andet, kan vi sige, det er vokseværk,« siger Niels Ellitsgaard.

Det gør ondt Jorden rundt

Det er ikke kun i Danmark, at børn får ondt i benene.

»Vokseværk eksisterer i alle kulturer. Jeg er stødt på det i både Sydamerika og Afrika. Her på afdelingen undersøger vi børn fra hele verden, « siger Niels Ellitsgaard om de mange værkende ben på kloden.

For alle børn med ømme bens skyld, må gåden om vokseværket løses.

Det er svært at sige, hvad vokseværk er, man ved det faktisk ikke

Overlæge Niels Ellitsgaard

Og Niels Ellitsgaard mener, at en forklaring kan findes.

»Jeg tror, at om 10 år kan vi komme meget længere med diagnosticeringen. Der skal mere sofistikerede metoder til. Vi kan jo ikke gå ind og åbne benet på et barn på grund af vokseværk, det er alt for voldsomt. Der må mere subtile metoder til. For i dag ved vi ikke meget mere end, at det gør ondt, og at det går over igen.«

Videnskab.dk takker Niels Ellitsgaard for forklaringen og Johannes for det gode spørgsmål.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller selv stille spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk