Hvorfor er nogle lande 'mor' og andre lande 'far'?
Hvorfor hedder det Fædreland nogle steder, men Moder- dit eller dat andre?
lande fædreland moderland forskel retorik

Danmark er et fædreland, men Rusland er både et stort land og en stor mor. Hvorfor? (Foto: Shutterstock)

Danmark er et fædreland, men Rusland er både et stort land og en stor mor. Hvorfor? (Foto: Shutterstock)

»Mother Russia,« råber soldaterne i folkeskoleelev Dian Dennis Olesens computerspil.

Det fortalte han sin lærer Jens Bach Larsen, der kom til at undre sig.

Hvorfor siger russerne Moder Rusland, når vi danskere og flere andre folkeslag omtaler vores land som Fædrelandet?

Den forvirring vil vi gerne opklare her på videnskab.dk.

Vi sender derfor den sproglige twist videre til Inge Adriansen, der er museumsinspektør ved Museum Sønderjylland-Sønderborg Slot og adjungeret professor ved Syddansk Universitet.

Hun ved en masse om national identitet, og skrev i 1988 ph.d.-afhandlingen 'Fædrelandet, folkeminder og modersmål'.

Vidste du?

Russerne taler om Moder Rusland, der hedder 'Rossiya-Matushka'.

De bruger også ordet 'rodina', der betyder 'hjemegn' eller 'hjemstavn' i betydningen Fædreland.

Fædreland hedder i virkeligheden 'otetjestvo'.

En ny form for nationalitetsfølelse

Inge Adriansen er ikke specialist i Rusland, men hun kan i hvert fald forklare, hvorfor vi definerer vores land som 'Moder' eller 'Fader'.

»Før oplysningstiden troede man, at den fyrste, der styrede ens land eller stat, var indsat af Gud, og man definerede sit tilhørsforhold ud fra fyrsten og at man tilhørte hans stat. Da den tro forsvandt, forsvandt også limen i samfundet,« forklarer Inge Adriansen.

»Efter oplysningstiden udviklede man en ny form for fædrelandsfølelse, der var baseret på nationen, i den betydning, at folket var det samlende element. Nationen bestod af folk med fælles kultur, fælles sprog og med et særligt forhold til hinanden. For at beskrive nationen og nationalfølelsen, brugte man billeder fra det mest nære og intime forhold, man har - nemlig forholdet indenfor en kernefamilie. Derfor taler man om fædre - og moderland.«

At bruge familieterminologi om ens land har netop den lim-funktion, der forsvandt efter oplysningstiden.

»Det betyder, man forbinder sig stærkere med landet. Det er jo et sprogbrug, der er med til at skabe en følelse af et særligt og unikt forhold mellem individet og landet,« siger Inge Adriansen.

LÆS OGSÅ: Hvorfor hedder det Københavns Kommune med -s?

Moder eller fader ved et tilfælde

Ifølge Inge Adriansen kan man ikke udpege et bestemt tidspunkt, hvor definitionerne fædre - og moderland trådte i kraft.

lande fædreland moderland forskel retorik

'Moder Fædreland' - en gigantisk skulptur. (Foto: Jens Nørgård-Sørensen)

 

»Forskerne er i tvivl om, hvornår man begyndte at bruge udtrykkene, og hvornår udtrykkene blev udbredt i befolkningen kan ikke bestemmes præcist,« siger hun.

Inge Adriansen tror ikke, at det er muligt at pege på en enkelt, bestemt grund til, at nogle lande er endt med Fædreland og andre med Moderland.

»At England bruger ordet Mother Country om landet skyldes næppe, at feministerne stod særlig stærkt i England. I England bruger man desuden også ordet homeland, og det inkluderer jo både fædreland og moderland,« siger hun.

Hvor stammer Moder Rusland fra?

Selvom Inge Adriansens bud er, at fordelingen af mødre - og fædrelande er tilfældig, er vi alligevel gået på jagt efter en grund til, at russerne kalder Rusland for 'Moder Rusland'.

Og efter at have forceret adskillige barrierer sat op af efterårsferie og fraværende forskere, finder vi to eksperter, der kan hjælpe.

Galina Starikova er studielektor og ph.d. ved Århus Universitets Afdeling for Østeuropastudier, og Jens Nørgård-Sørensen er professor MSO ved Institut for Tværkulturelle og regionale studier ved Københavns Universitet.

»Det er korrekt, at "Moder Rusland" er en poetisk måde at referere til Rusland på blandt russere,« slår Jens Nørgård-Sørensen fast.

»Begrebet Moder Rusland har middelalderlige rødder og er op igennem historien kommet til udtryk i både poesi og kunst. Under Borgerkrigen efter revolutionen i 1917 blev symbolet især anvendt af den ene fløj, og har siden spillet en rolle som en nostalgisk reference til fædrelandet,« siger han videre om begrebets historie.

LÆS OGSÅ: Hvor stammer vores efternavne fra?

Hvorfor Moder Rusland og ikke Fader Rusland?

Galina Starikova fortæller, at da hun var barn, blev man opdraget med stort fokus på patriotisme og kærlighed til sit land.

»Man skal elske sit land som man skal elske sin mor,« forklarer Galina Starikova, og det er en del af grunden til, at russerne kalder deres land for 'Moder'.

»Rusland og dets folk har altid dyrket et specielt forhold til land og fællesskabet og fædrelandet,« uddyber hun.

Man skal elske sit land, som man skal elske sin mor

Galina Starikova

Fædreland eksisterer også på russisk

Fædreland findes dog også på russisk. Det hedder 'otetjestvo', fortæller Galina Starikova.

Men begrebet 'rodina' bliver i højere grad brugt, når man taler om fædrelandet. Det betyder i virkeligheden 'hjemegn' eller 'hjemstavn', men bruges altså, når man taler om fædrelandet.

Og det formåede Sovjetstyret at udnytte, og faktisk kombinere Moder - og fædreland.

»En sovjetisk udgave af den samme symbolik finder man i begrebet 'Moder Fædreland' (Rodina-mat) der især er forbundet til 2. Verdenskrig, der på russisk bliver kaldt 'Den Store Fædrelandskrig',« forklarer Jens Nørgård-Sørensen.

Galina Starikova uddyber, at de skiftende styrer i Rusland altid har været gode til at udnytte russernes patriotisme, og spille på nationale symboler som Moder Rusland.

LÆS OGSÅ: Hvornår begyndte mennesker at give hinanden navne?

Mother Russia fortjener respekt

Jens Bach Larsen kan gå tilbage til Dian Dennis Olesen og fortælle, at soldaterne i hans computerspil råber 'Mother Russia', fordi de ser på deres land med samme kærlighed og respekt, som de ser på deres mor. Og at de muligvis er påvirket af et styre, der udnytter deres patriotisme.

Vi takker for et godt spørgsmål, der fik sat hjernen i gang hos både journalister og eksperter, og sender to røde t-shirts af sted; én til lærer og én til elev.

Har du et spørgsmål til videnskaben, kan du sende det til sv@videnskab.dk, og hvis du er heldig, får du også et svar og en T-shirt.

LÆS OGSÅ: Danskhed er en moderne opfindelse

LÆS OGSÅ: Derfor har alt, absolut alt, en historie

LÆS OGSÅ: Derfor kan globalisering ikke fjerne nationalitetsfølelse

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk