Hvorfor er nogle æg så svære at pille?
CLASSIC: Nogle hårdkogte æg piller nærmest sig selv, mens andre er genstridige og tidskrævende. Men hvorfor er der forskel på æg? En læser vil gerne vide, hvordan man får en god æggepilningsoplevelse.
Hvorfor er nogle æg så svære at pille skallen sidder fast

Kan du lide æg og rejer, skidne æg eller bare en æggemad til madpakken, så kender du garanteret til problemerne med hårdkogte æg, som er umulige at pille. Spørg Videnskaben giver dig svaret på, hvorfor problemerne opstår - og hvordan du kan undgå dem. (Foto: Shutterstock)

Kan du lide æg og rejer, skidne æg eller bare en æggemad til madpakken, så kender du garanteret til problemerne med hårdkogte æg, som er umulige at pille. Spørg Videnskaben giver dig svaret på, hvorfor problemerne opstår - og hvordan du kan undgå dem. (Foto: Shutterstock)

 

Er du hårdkogt æggespiser, er du med garanti stødt på et af dem - de der genstridige æg, som er umulige at pille.

Mens nogle æg får et glat og skinnende hvidt ydre, så er de genstridige æg kendetegnede ved, at pillearbejdet munder ud i en nærmest kraterlignende tilstand på overfladen af ægget.

Videnskab.dk's æggespisende læser Anders Bredahl har undret sig over fænomenet.

»Nogle gange går det legende let, og skallen falder nærmest fra ægget af sig selv. Andre gange er det en pinefuld kamp, hvor skallen kun kommer af i kvadratmillimeterstore stykker, og man ender ofte med et mere eller mindre maltrakteret æg,« konstaterer Anders Bredahl i en e-mail til Spørg Videnskaben.

Han stiller derfor et par spørgsmål, som han selv betegner som 'meget vigtige':

»Hvordan kan det være, at der er så stor forskel på, hvor let det er at pille et kogt æg? Og hvad skal man gøre for at få en god æggepilningsoplevelse?«

Gamle æg er lettest at pille

Her på Videnskab.dk har vi tidligere givet svar på, hvordan man koger det perfekte æg, hvilken æggeende, der først kommer ud af hønen, og vi har sågar besvaret æggespørgsmål i den mere filosofiske ende – nemlig hvad der kom først; hønen eller ægget.

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden 'genudgiver' vi artikler fra arkivet i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 26. maj 2014.

Vi er derfor heller ikke bange for at kaste os over det 'meget vigtige' spørgsmål om æggepilning.

Til besvarelsen har vi allieret os med forsker og seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra Afdelingen for Fødevaremikrobiologi på Danmarks Teknikske Universitet (DTU).

Han forklarer, at det hele afhænger af æggets alder – altså hvor lang tid, der er gået, siden det kom ud af hønen.

»Jo nyere ægget er, des sværere er det at pille,« konstaterer Jens Kirk Andersen.

Hvorfor er nye æg svære at pille?

Skal man være sikker på at få en god og nem æggepilningsoplevelse, skal man altså gå uden om nylagte æg – det er dem, som giver æggemaden det maltrakterede look.

Men hvorfor nu det?

Svaret rækker helt tilbage til dannelsen af ægget i hønens æggeleder. Jens Kirk Andersen forklarer, at når ægget bliver dannet, sker det ved, at lag på lag bygges uden på ægcellen.

»Først bygges der lag af blomme, derefter kommer en blommehinde, og senere kommer der lag på lag af æggehvide. Det afsluttes med en skalhinde, og til sidst kommer skallen naturligvis. Det betyder, at ægget består af en masse små lag,« forklarer Jens Kirk Andersen.

Denne lagdeling af ægget er ifølge Jens Kirk Andersen mest tydelig, når ægget er nylagt.

»Lagene er mere adskilte, når ægget er nylagt, og derfor kan ægget gå i stykker imellem lagene, når man piller det. Men det er der mindre tendens til, når ægget bliver lidt ældre,« fortæller Jens Kirk Andersen.

Osmose får æggets lag til at forsvinde

Årsagen til, at æggets lagdeling forsvinder mere og mere med alderen, er ifølge Jens Kirk Andersen, at der foregår osmose inden i ægget.

Osmose betyder, at et stof vandrer igennem en semipermeabel (halvtgennemtrængelig) membran – såsom for eksempel den hinde, der holder blommen adskilt fra æggehviden.

Denne vandring henover membranen kan ske, hvis der er en højere koncentration af et stof på den ene side af membranen end på den anden side – i så fald er naturen nemlig indrettet sådan, at stoffet vil forsøge at fordele sig ligeligt på begge sider af membranen.

 

»I et nylagt æg er der forskellige koncentrationer af proteiner, fedtstoffer og salte, og dermed forskel i det osmotiske tryk mellem hviden og blommen.«

»Blommehinden holder dem adskilt, men som ægget bliver ældre svækkes styrken i hinderne, salte passerer over, og konsistensen i ægget bliver mere ensartet. Senere bliver hviden endnu mere flydende, og de forskellige lag i hviden flyder sammen,« fortæller Jens Kirk Andersen.

Kun den ene del af forklaringen

Der sker altså en opblanding af de forskellige stoffer inde i ægget – blommen er for eksempel mere salt end hviden, og derfor vandrer salte fra blommen ud i hviden, forklarer Jens Kirk Andersen.

»Det betyder altsammen, at de forskellige lag i ægget flyder sammen, så lagdelingen forsvinder – og derfor bliver ægget nemmere at pille,« forklarer Jens Kirk Andersen.

Med disse ord har vi fået første del af forklaringen på, hvorfor gamle æg er lettere at pille end nye – det handler simpelthen om, at æggets lagdeling forsvinder med tiden. 

Spørger man professor emeritus Glenn Froning fra det amerikanske University of Nebraska, er der imidlertid også en anden proces, som bidrager til, at æg bliver nemmere at pille med tiden.

Nye æg er fyldt med CO2

Glenn Froning er rådgiver for The American Egg Board, og han har tidligere forklaret til det amerikanske magasin Slate.com, at æggehviden i nylagte æg indeholder opløst kuldioxid (CO2), som er en svag syre.

Med tiden siver CO2-gassen imidlertid ud af ægget gennem bittesmå porer i æggeskallen – og dermed bliver æggehviden altså mindre og mindre syreholdig. 

Og hvorfor gør det så en forskel? 

Forklaringen lyder, at den gennemsigtige skal-hinde, som indkapsler æggehviden (den hinde, som sidder lige bag ved æggeskallen) delvist består af keratin – et stof, som vi også kender fra hår og negle.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Skallen sidder løsere bundet på ældre æg

Keratin har ifølge Slate.com mest styrke i et syreholdigt miljø, og det betyder, at så længe æggehviden er syreholdig, binder keratinen i skalhinden sig stærkt sammen med proteinerne i æggehviden.

Resultatet er, at det bliver svært at fjerne æggeskallen fra et hårdkogt æg, uden at der ryger stykker af æggehviden med på vejen.

Men efterhånden som CO2'en siver ud af ægget – og hviden bliver mindre syreholdig – så bliver keratinen blødere, og der kommer en løsere binding mellem æggehviden og skalhinden.

»Det er to processer, der foregår samtidig. Skalhinden binder sig svagere til hviden, samtidig med at hvidens forskellige lag flyder mere sammen,« opsummerer Jens Kirk Andersen fra DTU Fødevareinstituttet.

Hvornår skal man pille sit æg?

Således fik vi altså styr på, hvorfor æg bliver nemmere at pille med alderen. Tilbage står blot spørgsmålet om, hvornår man ideelt set bør pille et æg for at få den bedste æggepilningsoplevelse.

Her har professor Glenn Froning faktisk vovet sig ud i at komme med et bud på den ideelle alder til pilning af et hårdkogt æg.

»Hvis det opbevares køligt, vil et gennemsnitligt, kommercielt produceret æg opnå den ideelle pH-værdi til pilning omkring 7 til 10 dage efter, at det er lagt,« lyder det i artiklen i magasinet Slate.

Ifølge Jens Kirk Andersen regner man normalt med, at et æg kan holde sig omkring fire uger efter, at det kommer ud af hønen.

Med disse ord vil vi sige tusind tak til æggespiseren Anders Bredahl for hans gode spørgsmål – der er nu en T-shirt på vej til hans postkasse.

Der skal også lyde en stor tak til Jens Kirk Andersen fra DTU for hans hjælp med at opklare mysteriet om, hvorfor nogle æg er sværere at pille end andre. Skulle du selv have spørgsmål om æg, høns, hunde, himlen, havet eller noget helt sjette, så tøv endelig ikke med at sende en mail til sv@videnskab.dk

Æggets ideelle alder til pilning

Et nylagt æg er svært at pille, og det får derfor ofte et maltrakteret ’look’ efter pilning.

Men hvis du sætter pris på æggenes friskhed og ikke går så meget op i det ydre, så kan du roligt gå efter de nyeste æg i køledisken.

Et æg med et par uger på bagen kan sagtens spises. Fordelen ved ’de ældre’ æg er, at de typisk er hurtige og nemme at pille – og dermed kommer de til at få et de flot, glat udseende, når de ligger sammen med rejerne ude på frokostbordet.

Man regner normalt med, at et æg kan holde sig omkring fire uger efter, at det kommer ud af hønen.

I en artikel i det amerikanske magasin Slate.com oplyses det, at et æg opnår den ideelle alder til pilning 7-10 dage efter, at det er lagt.

Kilder: Jens Kirk Andersen, Slate.com

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk