Hvorfor er en uldtrøje så dejlig varm?
CLASSIC: Du holder varmen bedre i en tynd uldtrøje, end du gør i en tyk nylontrøje. Men hvorfor er uld så meget varmere? En læser undrer sig.
Hvorfor er en uldtrøje så varm

Når vi fryser, er der intet bedre end at trække en uldtrøje godt op. Men hvorfor er uld egentlig så magisk varmt? (Foto: Shutterstock)

Når vi fryser, er der intet bedre end at trække en uldtrøje godt op. Men hvorfor er uld egentlig så magisk varmt? (Foto: Shutterstock)

Et vinterkoldt tagkammer. Dér sidder du i din dyre bomuldstrøje og klaprer tænder i skæret fra stearinlyset, der blafrer i trækket fra de tynde vinduer.

Men så skifter du til en uldtrøje, og varmen breder sig rundt i din krop indtil du ikke ryster mere. Pludselig er alt fryd og varme.

Det mærkelige er, at uldtrøjen er tyndere end den bomuldstrøje, du skiftede fra.

Hvorfor varmer en uldtrøje så meget bedre? Hvad er det, der er så magisk ved uld? Sådan spørger vores læser Sune Messmann.

Spørg Videnskaben sætter straks alle sejl ind på at jagte svaret på varmen.

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden 'genudgiver' vi artikler fra arkivet i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 9. februar 2012.

To gode grunde til, at uld varmer

Ulla Mannering er seniorforsker og tekstilekspert ved Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning på Nationalmuseet:

»Der er egentlig to årsager til, at uld er varmere end andre tekstiler. Den ene er, at uld er bedre til at optage vand – den anden årsag er, at uldtråde kan rumme mere luft end andre tekstilmaterialer,« siger Ulla Mannering.

Altså:

1. Uld absorberer vand

2. Uld er mere luftigt

Lad os tage dem én af gangen.

1. Uld absorberer vand

Uld er bedre til at optage vand – det er et handicap, hvis du falder gennem isen, næste gang du løber på skøjter. For er der noget, der kan få os til at fryse, så er det vand. Vand leder temperaturen væk fra kroppen mange gange hurtigere end luft.

Men forskellen mellem en uldtrøje og en syntetisk trøje er, at en uldtrøje også er bedst til at optage det vand, der hele tiden fordamper fra vores kroppe. Dermed forsvinder vandet ind i ulden i stedet for at køle din krop.

På en syntetisk trøje lægger vandet sig derimod på indersiden mod kroppen, og det betyder, at en syntetisk trøje hurtigere føles våd end en uldtrøje.

2. Uld er mere luftigt

Den anden årsag til, at uld er så magisk, er, at uldtrådene, der bliver til en uldtrøje, har masser af plads til al den varme luft, som strømmer fra din krop.

For at forstå, hvorfor og hvordan luften mellem fibrene i uld er med til at give mere varme, må vi se lidt nærmere på, hvordan uldfibre er forskellige fra fibrene i de andre tekstiler, der ikke varmer så meget.

Hvorfor er en uldtrøje så varm fibre luft

Fibrene i uld er lettere krøllet og har på ydersiden et lag skæl, der sidder som små modhager langs fiberen. Det betyder, at der er plads til mere luft i trådene i en uldtrøje, og det er en fordel, hvis du gerne vil holde varmen. (Foto: Shutterstock)

Når vi tager fibrene fra en bomuldsplante og spinder dem sammen til en bomuldstråd, så lægger de sig helt tæt ind til hinanden. Derfor er der ikke plads til så meget luft i disse bomuldstråde, og det betyder, at der heller ikke er meget plads til luft i det stof, der bliver til en bomuldssweater.

Uld er anderledes. Fibrene i uld er lettere krøllet og har på ydersiden et lag skæl, der sidder som små modhager langs fiberen. Det betyder, at der automatisk bliver større afstand mellem uldfibrene, og dermed er der også plads til mere luft i trådene i en uldtrøje.

Og det er en fordel, hvis du gerne vil holde varmen, fortæller Ulla Mannering:

»Det afgørende er hvilket næste lag din kropsvarmer forplanter sig i. Luft er jo noget af det, som holder allerbedst på varmen. Hvis du afgiver din kropsvarme til luft, så bliver varmen i luften, som så varmer tilbage på kroppen. Men hvis varmen bliver afgivet til et tekstil uden så meget luft i sig, så forsvinder varmen bare ud i materialet«

Uldtrøjen er på glat is i stiv kuling

Her vil den opmærksomme læser måske spørge: ok, men hvis der lettere kommer varm luft ud i en uldtrøje, så må det også gå den anden vej? Når vi kæmper os gennem en iskold stiv kuling, så må det vel omvendt betyde, at der hurtigere slipper kold luft ind i uldtrøjen?

Hvorfor er en uldtrøje så varm

Ulla Mannering forklarer, at en uldtrøje giver varmen, når du fryser - men hvis det blæser, er det lige omvendt (Foto: Colourbox)

Lige præcis, forklarer Ulla Mannering:      

»Her drejer det sig om isoleringsevne: uld er ikke varmt, når det blæser, fordi her bliver luftlaget hele tiden udskiftet med kold luft. Derfor er uld også varmest, når man har et isolerende lag uden på,«

Blød uldtrøje er tveægget sværd

Uldtrøjen er altså et tveægget sværd. Den dræber kulden i et koldt lokale, men rammer dig i nakken, hvis du ikke tager noget andet på end uld i stiv kuling.

Således oplyst takker Videnskab.dk for det uldne spørgsmål, og sender straks en tynd sommer-T-shirt i Sune Messmanns retning.

Hvis du også har et spørgsmål til videnskaben, kan du sende det til sv@videnskab.dk.

Du kan også læse andre spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller købe én af vores tre bøger med en række af de bedste spørgsmål og svar: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?, og Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet? samt den seneste Hvorfor må man ikke sige neger?

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.


Det sker