Hvorfor dukker der hele tiden nye ting op af jorden?
En læser undrer sig over, at der bliver ved med at dukke genstande fra undergrunden op i hans have.

Hvorfor dukker der hele tiden nye ting op af jorden i min have, spørger en læser? Vi finder en videnskabelig forklaring. (Foto: Colourbox)

Hvorfor dukker der hele tiden nye ting op af jorden i min have, spørger en læser? Vi finder en videnskabelig forklaring. (Foto: Colourbox)

Vi har fået et spørgsmål fra Johannes Thomsen fra Viborg, som undrer sig over, hvorfor der bliver ved med at dukke gamle genstande op i hans have.

Johannes Thomsens hus er placeret oven på en nedlagt, kommunal losseplads fra 1920'erne, og hvert år dukker der nye porcelænsstykker og glasfragmenter fra forrige århundrede op i haven:

»Jeg river det sammen i en bunke, som jeg smider væk. Dog, efter en rum tid, især efter vinter, er skårene og stenene der igen! Hvordan dælen kommer de op til overfladen? Jeg havde jo "renset" i cirka et spadestiks dybde! Er det naboerne, der hælder deres opsamlede skår over hækken?«

Den dynamiske jord

Vi har spurgt Line Bjerg, som er klassisk arkæolog på Centeret for Sortehavsstudier fra Aarhus Universitet, om hun kender til årsagen.

»Jorden kan ses som et dynamisk element, og jorden ”arbejder” med de genstande, der befinder sig i det,« fortæller hun.

Samme mekanisme gør sig gældende, når der dukker arkæologiske fund op på en pløjemark.

En bonde kan have dyrket og pløjet en mark i mange år, for pludselig en dag at finde gamle mønter fra vikingetiden. Hvorfor dukker de pludselig op?

»Hvert år sker der en lille smule jorderosion, der forsvinder lidt jord fra overfladen. Når bonden dybdepløjer, så vender han jorden, og han kommer reelt lidt dybere ned hvert år,« fortæller Line Bjerg.

»Derudover hjælper dyrene i jorden også til at skabe en dynamik. Dyr, der lever i jorden, graver gange og roder rundt i jorden. De skubber derved rundt på sten og genstande og medvirker til, at tingene bliver skubbet op.«

Line Bjerg fortæller, at årets temperatursvingninger også er en dynamisk faktor - og at frost i jorden også rykker rundt på genstandene.

»I koldt vejr trækker ting sig sammen og når det er varmt udvider ting sig. Det er selvfølgeligt meget minimalt, men nok til at der kan opstå en dynamik der bringer genstande op til overfladen,« siger Line Bjerg.

Man skal forestille sig, at når en sten eller et stykke porcelæn trækker sig sammen og får et mindre volumen, så kommer der en lille bitte smule ekstra jord ind under genstanden. Når det bliver varmere, så udvider genstanden sig igen, og så bliver den presset opad.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk