Hvorfor bliver hånden varm, når man ånder på den - og kold, hvis man puster kraftigt?
CLASSIC: En otte-årig læser har ikke kunnet ryste et svar ud af sin lærer - så nu spørger han Videnskab.dk, der har skudt det videre til professor Lasse Rosendahl fra Aalborg Universitet.

Puster man blidt på hånden, bliver noget af varmen fra udåndingsluften afsat på håndryggen. (Foto: Colourbox)

 

Selv om man kun er otte år, kan man godt fundere over livets mange gåder.

Tag for eksempel Christoffer Mølgaard, som stillede ovenstående spørgsmål til sin lærer kort før sommerferien - desværre kunne hun ikke svare, så derfor har Christoffer nu sendt det videre til Videnskab.dk.

Redaktionen er imponeret over Christoffers opfindsomhed og har allieret sig med professor, ph.d. Lasse Rosendahl fra Institut for Energi Teknologi på Aalborg Universitet, der gerne stiller sin ekspertviden til rådighed.

»Den luft, som vi udånder fra lungerne, er varm og fugtig - og fugtig luft har en højere såkaldt varmekapacitet, end tør og kold luft har. Det vil altså sige, at den fugtige luft kan rumme betydeligt mere varme end tør luft,« forklarer han og fortsætter:

»Når vi ånder blidt på hånden, vil den fugtige luft ramme håndryggen, og langsomt, men sikkert overføre en del af sin varme fra lungerne til huden. Resultatet er, at vi føler, at håndryggen bliver varm.

Luftstrøm har en kølende effekt

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Fra tid til anden genudgiver vi tidligere spørgsmål og svar fra vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben. Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 25. juli 2008.

Blæser vi derimod kraftigt, vil den luft, som vi puster ud, trække en masse omgivende luft med sig. Den omgivende luft er betydeligt mere tør og kan derfor heller ikke indeholde så meget varme.

Undervejs hen til håndfladen blander den fugtige og den tørre luft sig med hinanden. Den luftstrøm, der rammer håndryggen, vil være mindre fugtig og derfor heller ikke indeholde så meget varme, som den oprindelige udåndingsluft.

Konsekvensen er, at der heller ikke afsættes noget varme af betydning på hånden. Samtidigt vil luftstrømmen være meget turbulent og trække varme med sig fra håndfladen - når vi puster hårdt, skaber vi altså en luftstrøm, der alt i alt har en kølende effekt.

Vi takker for det gode svar og kvitterer for Christoffers kreative spørgsmål med en T-shirt.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' - eller du kan finde andre guldæg på Spørg Videnskabens bugnende lager.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud