Hvordan spinder katte – og hvorfor?
CLASSIC: Når du sidder med en kat i skødet og aer den, så giver den sig ofte til at spinde. Men hvor kommer lyden fra, og hvorfor spinder den overhovedet? Spørg Videnskaben giver dig svar.

Den brummende lyd af en kat der spinder, kan de fleste lide - også katten selv. Det kan faktisk være, at katte bruger lyden til at berolige sig selv og sit afkom og signalere tryghed. Katte kan spinde, fra de er få uger gamle. (Foto: Colourbox)

Den brummende lyd af en kat der spinder, kan de fleste lide - også katten selv. Det kan faktisk være, at katte bruger lyden til at berolige sig selv og sit afkom og signalere tryghed. Katte kan spinde, fra de er få uger gamle. (Foto: Colourbox)

 

Spørg Videnskaben Classic Cirka en gang om ugen 'genudgiver' vi svar fra vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben. Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 13 september 2012.

Katte er nogle særlige små væsner. De kan skyde ryg, de kan hvæse, de kan trække pupillerne sammen, de kan altid lande på benene. Og så kan de spinde.

Én af vores yngre læsere har undret sig over, hvad der sker inde i hendes kat, når den spinder.

»Jeg har den her totalt nuser kat, som spinder rigtig meget. Men hvordan gør den det?« vil Kristine på 13 vide. Og det vil vi da også gerne vide her på redaktionen.

Så vi har hvæsset kløerne og kastet os ud i at kradse et svar frem.

Spindelyden kommer fra kattens stemmebånd

For at finde svaret har vi taget fat i zoolog i Københavns Zoo, Mikkel Stelvig.

»Spindelyden hos huskatten opstår, når luft passerer vibrerende muskler i strubehovedet,« siger han. De muskler svarer til kattens stemmebånd.

Andre elementer, såsom hulrummet i kattens strubehoved, det såkaldte resonansrum og kattens tungeben, er formodentlig også med til at skabe den rumlende lyd.

»Vibrationen i musklerne skyldes en rytmisk nerveimpuls, som katten ikke styrer på samme måde, som når den laver andre lyde, såsom et mjav,« siger Mikkel Stelvig.

Fakta

Katte, der spinder: Alle typer hus- og tamkat. Mindre vildkatte såsom sandkat, kinesisk ørkenkat, junglekat, europæisk, asiatisk og afrikansk vildkat. Større kattedyr såsom los, serval, gepard, ozelot, karakal og puma.

Katten spinder både bevidst og ubevidst.

Spindelyden kan fortsætte uafbrudt, fordi den frembringes både ved ud- og indånding. Spindelyde er uafhængige af de andre lyde, katten kan lave, og en kat kan altså både spinde og mjave samtidig, forklarer han.

Næsten alle katte spinder

Mikkel Stelvig forklarer, at langt de fleste katte kan spinde.

»Stort set alle katte spinder, bortset fra de allerstørste af slagsen, såsom løve, tiger, jaguar, leopard, sneleopard og træleopard,« siger han.

De store katte kan godt frembringe en spindelyd, men kun når de ånder ud, ikke hele tiden som huskatte kan.

»Grunden til, at de store katte ikke kan spinde, er, at de har et blødere og mere elastisk tungeben, som så til gengæld gør dem i stand til at brøle,« siger Mikkel Stelvig.

Kattes spinden giver ungen tryghed

Hvorfor kattene spinder er ikke helt klarlagt, men en del af svaret er, at lyden skaber tryghed mellem ungen og moderen.

»Killinger, der dier hos deres mor, spinder meget og dette er en vigtig del af kommunikationen mellem moderen og ungerne,« siger Mikkel Stelvig.

Men selv hanner og hunkatte uden unger spinder, så det kan ikke være hele svaret.

»Ofte forekommer spinderiet, når katten er i tæt kontakt med mennesker og eksempelvis bliver kælet for, og derfor tolkes spinderiet som signal om, at katten er veltilpas og tryg,« forklarer han.

Det kan være en evne, som kattene har bevaret, efter de er blevet domesticeret og gjort tamme, for at sende samme signaler til deres mennesker, som de gør til deres unger.

»Men katte kan også spinde, når de er nervøse, har mange smerter, eller lige inden de dør. Så spinderiet fungerer altså ikke kun som et signal om veltilfredshed, men måske også som noget, der kan berolige katten selv i ubehagelige og stressende situationer,« slutter Mikkel Stelvig.

Slyng dit eget spørgmål af sted

I mørke er alle katte grå. Det er den Videnskab.dk-t-shirt, som Kristine får tilsendt som tak for hendes spørgsmål også.

Hvis du selv har et videnskabeligt spørgsmål, så tøv ikke med at sende det til sv@videnskab.dk, eller tjek vores Spørg Videnskaben-arkiv ud.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: