Hvordan spinder katte – og hvorfor?
CLASSIC: Når du sidder med en kat i skødet og aer den, så giver den sig ofte til at spinde. Men hvor kommer lyden fra, og hvorfor spinder den overhovedet? Spørg Videnskaben giver dig svar.

Den brummende lyd af en kat der spinder, kan de fleste lide - også katten selv. Det kan faktisk være, at katte bruger lyden til at berolige sig selv og sit afkom og signalere tryghed. Katte kan spinde, fra de er få uger gamle. (Foto: Colourbox)

Den brummende lyd af en kat der spinder, kan de fleste lide - også katten selv. Det kan faktisk være, at katte bruger lyden til at berolige sig selv og sit afkom og signalere tryghed. Katte kan spinde, fra de er få uger gamle. (Foto: Colourbox)

 

Spørg Videnskaben Classic Cirka en gang om ugen 'genudgiver' vi svar fra vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben. Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 13 september 2012.

Katte er nogle særlige små væsner. De kan skyde ryg, de kan hvæse, de kan trække pupillerne sammen, de kan altid lande på benene. Og så kan de spinde.

Én af vores yngre læsere har undret sig over, hvad der sker inde i hendes kat, når den spinder.

»Jeg har den her totalt nuser kat, som spinder rigtig meget. Men hvordan gør den det?« vil Kristine på 13 vide. Og det vil vi da også gerne vide her på redaktionen.

Så vi har hvæsset kløerne og kastet os ud i at kradse et svar frem.

Spindelyden kommer fra kattens stemmebånd

For at finde svaret har vi taget fat i zoolog i Københavns Zoo, Mikkel Stelvig.

»Spindelyden hos huskatten opstår, når luft passerer vibrerende muskler i strubehovedet,« siger han. De muskler svarer til kattens stemmebånd.

Andre elementer, såsom hulrummet i kattens strubehoved, det såkaldte resonansrum og kattens tungeben, er formodentlig også med til at skabe den rumlende lyd.

»Vibrationen i musklerne skyldes en rytmisk nerveimpuls, som katten ikke styrer på samme måde, som når den laver andre lyde, såsom et mjav,« siger Mikkel Stelvig.

Fakta

Katte, der spinder: Alle typer hus- og tamkat. Mindre vildkatte såsom sandkat, kinesisk ørkenkat, junglekat, europæisk, asiatisk og afrikansk vildkat. Større kattedyr såsom los, serval, gepard, ozelot, karakal og puma.

Katten spinder både bevidst og ubevidst.

Spindelyden kan fortsætte uafbrudt, fordi den frembringes både ved ud- og indånding. Spindelyde er uafhængige af de andre lyde, katten kan lave, og en kat kan altså både spinde og mjave samtidig, forklarer han.

Næsten alle katte spinder

Mikkel Stelvig forklarer, at langt de fleste katte kan spinde.

»Stort set alle katte spinder, bortset fra de allerstørste af slagsen, såsom løve, tiger, jaguar, leopard, sneleopard og træleopard,« siger han.

De store katte kan godt frembringe en spindelyd, men kun når de ånder ud, ikke hele tiden som huskatte kan.

»Grunden til, at de store katte ikke kan spinde, er, at de har et blødere og mere elastisk tungeben, som så til gengæld gør dem i stand til at brøle,« siger Mikkel Stelvig.

Kattes spinden giver ungen tryghed

Hvorfor kattene spinder er ikke helt klarlagt, men en del af svaret er, at lyden skaber tryghed mellem ungen og moderen.

»Killinger, der dier hos deres mor, spinder meget og dette er en vigtig del af kommunikationen mellem moderen og ungerne,« siger Mikkel Stelvig.

Men selv hanner og hunkatte uden unger spinder, så det kan ikke være hele svaret.

»Ofte forekommer spinderiet, når katten er i tæt kontakt med mennesker og eksempelvis bliver kælet for, og derfor tolkes spinderiet som signal om, at katten er veltilpas og tryg,« forklarer han.

Det kan være en evne, som kattene har bevaret, efter de er blevet domesticeret og gjort tamme, for at sende samme signaler til deres mennesker, som de gør til deres unger.

»Men katte kan også spinde, når de er nervøse, har mange smerter, eller lige inden de dør. Så spinderiet fungerer altså ikke kun som et signal om veltilfredshed, men måske også som noget, der kan berolige katten selv i ubehagelige og stressende situationer,« slutter Mikkel Stelvig.

Slyng dit eget spørgmål af sted

I mørke er alle katte grå. Det er den Videnskab.dk-t-shirt, som Kristine får tilsendt som tak for hendes spørgsmål også.

Hvis du selv har et videnskabeligt spørgsmål, så tøv ikke med at sende det til sv@videnskab.dk, eller tjek vores Spørg Videnskaben-arkiv ud.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk