Hvor kommer bananfluerne fra?
En, to, mange! Bor de små kræ i frugten, eller hvor dælen kommer de fra? Og er de sundhedsfarlige?
Hvor kommer bananfluerne fra

Sådan ser bananfluen ud, når man kommer tæt på. Dyrene er så små, at de let kan gemme sig rundt omkring i vores hjem. (Foto: Shutterstock)

Sådan ser bananfluen ud, når man kommer tæt på. Dyrene er så små, at de let kan gemme sig rundt omkring i vores hjem. (Foto: Shutterstock)

Først kom der én. Og så er der pludselig mange.

Det er sæson for bananfluer, og en af vores læsere, Kristian Zeeb-Andersen, vil gerne vide, om de svirrende labaner kommer fra frugten eller et andet sted?

Vi har ladet flueeksperten Thomas Pape svare på spørgsmålet. Han arbejder som lektor ved Statens Naturhistoriske Museum, Zoologisk Museum, under Københavns Universitet og forsker i fluer.

Thomas Pape siger, at bananfluerne ikke er i frugten, når vi køber den i supermarkeder, hvor den bliver opbevaret køligt. De små kræ kan ikke li' den kolde luft.

Samtidig holder frugten sig bedre i den kølige luft i grøntafdelingen end i vores lune stuer.

Derfor får fluerne først lyst til at formere sig i frugten, når den er kommet hjem til os og begynder at blive lidt for gammel.

»Bananfluerne er hjemme hos os. De er bare så små, at vi ikke kan se dem, før de sværmer over frugten. De lægger så æg i den rådne frugt, og de larver, der kommer ud af det, lever af gærcellerne i frugten,« forklarer biologen.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Bananfluer bruges til forskning


Bananfluer (Drosophila melanogaster) bruges ofte i forskning, især inden for genetik, fordi de har en kort reproduktionstid, de er billige, og så 'udtrykker' de forandringer i generne kraftigere end andre dyr.

Bananfluerne gemmer sig i potteplanterne

Fra en hunflue lægger æg, til de først har udviklet sig til larver, derefter til pupper og til sidst til fluer, går der cirka ti dage.

Et par dage med en stødt frugt er altså ikke nok til at skabe en sværm.

Årsagen til, at en flue så hurtigt kan blive til en hær af små frugtsultne flyvemaskiner, er, at fluerne er i vores hjem i forvejen.

De gemmer sig eksempelvis i potteplanter, hvor de mæsker sig i rådne blade, og at de kan let finde vej igennem vinduer og sprækker.

Fluerne har nemlig en eminent god evne til at snuse sig vej til de gode sager.

Læg frugten i køleskabet - måske

Det skyldes, at bananfluers lugtesans er indrettet til at kunne lugte gærceller på lang afstand, og de kaster sig ikke kun over halvfordærvede frugter.

»De tiltrækkes også af øl- og rødvinsrester, fordi de kan lugte den gæringsproces, det har været igennem,« siger Thomas Pape.

Hvis man vil undgå frugtterrorister derhjemme, er det smarteste simpelthen at undgå at have rådden frugt i huset.

Man kan også lægge frugten i køleskabet, siger flueeksperten, men det standser modningsprocessen i frugten, og så smager den heller ikke af så meget for os mennesker.

Bananfluer er ikke farlige

Og selvom det er irriterende at blive hærget af bananfluer, er det ikke noget at være bange for.

De små kræ udgør ingen smittefare, selvom man kan synes, de er ulækre, understreger flueforskeren.

Spørg Videnskaben takker for det svirrende spørgsmål og sender en bananflue-fri T-shirt til Kristian Zeeb-Andersen.

Går du selv og undrer dig over noget, så husk, at du kan sende dit spørgsmål til sv@videnskab.dk.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk