Hvilke larver spinder træerne ind?
Træer og hække bliver hvert år dækket af et gråt spind, som ser ud til at gemme på tusindvis af larver. Ifølge forsker er de et lille mysterium.
spindemøl_yponomeuta_evonymella_træer_spind_larver.

Det er da ikke..? Jo, det er! Larver i massevis har invaderet danske buske, hække og træer. Alle larverne rundt om i landet er underarter af Yponomeuta og bliver senere til spindemøl. (Foto: Shutterstock)

Det er da ikke..? Jo, det er! Larver i massevis har invaderet danske buske, hække og træer. Alle larverne rundt om i landet er underarter af Yponomeuta og bliver senere til spindemøl. (Foto: Shutterstock)

Rundt om i Danmark er tusindvis af træer og hække blevet pakket ind i et gråt spind, der ligner en blanding af candyfloss og rester fra en uhyggelig science fiction-film om rumvæsner.

Under spindet kan man se et væld af larver, der kravler rundt mellem hinanden, og hvis man er rigtigt nysgerrig og bevæger sig ind under træet, kan man få skulderen eller håret pyntet med larver, som hænger ned fra træerne i lange tråde.

Hele set-uppet er en smule ulækkert, og det har påkaldt sig opmærksomhed fra blandt andre Jesper Ullerup:

»Vi har to små træer udenfor vores kontorvinduer. Hvert forår er de dækket af en slags spindelvæv, hvor der lever hundredvis af larver. Kan I hjælpe med at fortælle, hvilken slags larver dette er?« lyder det i en mail til Spørg Videnskaben.

spindemøl_yponomeuta_evonymella_træer_spind_larver.

Et træ kan, afhængig af størrelse, være indtaget af op til 5.000 larver, vurderer Hans Peter Ravn. (Foto: Shutterstock)

LÆS OGSÅ: Sjælden opdagelse: Ny sommerfugleart fundet i Danmark

Larver hærger specifikke træer

Spørgsmålet ryger videre til Hans Peter Ravn, som har specialiseret sig i biologisk mangfoldighed i bl.a. skov og parker.
 
Forskeren fra Københavns Universitet er ikke et øjeblik i tvivl: Der er tale om spindemøl; en art af Yponomeuta.
 
»Nogle 'Y-arter' er tilknyttet f.eks. hæg, æble eller benved, mens andre kaster sig over tjørn, slåen eller kirsebær. De spiser alt løv og får træerne til at se ud, som om de er overtrukket med en strømpe af spind.«
 
»Det er meget iøjnefaldende, og der er rigtigt mange spindemøl lige nu, så vi får mange henvendelser, blandt andet fordi folk synes, det er ulækkert at se på,« fortæller Hans Peter Ravn, seniorforsker på Skov & Landskab under Det Biovidenskabelige Fakultet (LIFE) på Københavns Universitet.
Larverne spiser kun blade

Larverne spiser kun løv (blade), ikke frugter, men forskeren vurderer, at træet vil lide så meget under at have mistet løvet, at frugterne vil være mindre end normalt.

Næsten alt kan spindes ind

Spindet er produceret af larverne ved hjælp af spindekirtler, og fordi der er så mange larver på ét sted, kan de spinde stort set alt ind.

Herhjemme har de pakket hele træer ind, i England har de pakket buske ind, og i Holland er det endda gået ud over en bil.

Den grå indpakning beskytter larverne mod fjender som f.eks. fugle, som har svært ved at lave ordentligt hul i spindet.

Hans Peter Ravn gør opmærksom på, at selvom larverne nærmest drukner deres bosted i spind og æder stort set alt grønt, så bliver både træer og buske ved med at leve.

»Når vi ser det meget spind, så har skaderne toppet, og træerne begynder så småt at sætte nyt løv. Det vigtigste er, at folk ikke fælder træet, for det er ikke dødt, og det skal nok overleve,« understreger forskeren.

LÆS OGSÅ: Hvordan kan insekter overleve et smølfespark?

Mystik om larvernes hærgen

Alt dette har videnskaben været klar over i årevis. Det er mere mystisk, at flere og flere larver kommer til, samt at de bliver ved med at vende tilbage til de samme træer år efter år.

spindemøl_yponomeuta_evonymella_træer_spind_larver.

Larverne sætter sig også planter og ting rundt om det angrebne træ. (Foto: Ida Eriksen)

»Mange steder er det nu femte år i træk, vi ser angrebene, og det er højest usædvanligt. For 10-20 år siden sagde jeg altid, at larverne ville være væk til næste år. Det gør jeg sandelig ikke mere,« siger Hans Peter Ravn.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Biologens bedste bud lyder, at lidt varmere somre og lidt fugtigere vintre har gjort det lettere for larverne at formere sig af to årsager:

De voksne spindemøl lægger æg på stammer af træer og beskytter dem ved at lægge dem under et skjold af sekret. Sidst på sommeren klækker larverne, som venter med at bryde ud af skjoldet til næste forår. Mildere klima giver dem måske bedre mulighed for at overleve.

Spindemøl vokser i antal, fordi samspillet mellem spindemøl og deres naturlige fjender er »kommet ud af synkronisering«; muligvis på grund af klimaforandringer.

Hans Peter Ravn hælder især til forklaring nummer 2. Heldigvis er det forventningen, at flere fjender vil komme til og gå løs på æg og larver, så vi undgår, at verden drukner i spindemøl.

»Jeg må jo erkende, at der er rigtigt mange spindemøl, men de naturlige fjender skal nok dukke op igen. Og ellers får mange dyr på samme sted som regel problemer med sygdomme som f.eks. virus, og det skal nok også komme til spindemøllene på et tidspunkt,« vurderer Hans Peter Ravn uden at kunne sige, hvornår det sker.

LÆS OGSÅ: Professor: Politikerne værdsætter ikke vores biodiversitet

spindemøl_yponomeuta_evonymella_træer_spind_larver.

Et hægspindemøl, Yponomeuta evonymella, i fuldvoksen størrelse har et vingefang på omkring tre centimeter. (Foto: Shutterstock)

Dræb dem med bakterier eller ødelæg deres net

Hvis du vil undgå larver på træet til næste år, skal du ud at undersøge træer og buske om foråret, lige når løvet begynder at springe ud.

Så kan larverne - lyder meldingen fra videnskaben - rammes med et biologisk præparat, som hedder Bacillus thuringiensis, også kaldet Bt.

»Hvis man giver det til de små larver, mens de spiser meget, får de bakterierne ned i maven, og deres tarmsystem bliver nedbrudt, og de får et krystal ind, som de dør af. Men hvis man først opdager problemet, når larverne er blevet store, er det for sent. På det tidspunkt må man - ligesom nu - blot lade stå til og iagttage et af naturens fascinerende luner,« konstaterer Hans Peter Ravn.

Du kan læse flere råd i boksen i bunden af artiklen.

Vi siger tak til Jesper Ullerup for det fine spørgsmål og kvitterer med en friskspundet t-shirt.

Du kan læse flere svar i Spørg Videnskaben, eller du kan stille dit eget spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk

Hvis du i stedet har appetit på lidt video af spind i naturen, kan du kigge løs her:

(Video: Phaze Club Entertainment/ YouTube)

LÆS OGSÅ: Insekter er hjemløse: Hvad sker der, hvis de forsvinder?

LÆS OGSÅ: Stort studie af tyske enge: 78 procent færre insekter på 10 år

LÆS OGSÅ: Her er Tysklands storstilede plan, der skal beskytte insekterne

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk