Hvem opfandt frimærket?
En frimærkesamler spørger, hvornår det første frimærke kom til verden – og hvem der opfandt det? Vi finder svaret.

Det første danske frimærke havde ingen takker. Der stod ikke 'Danmark' på det, fordi det kun var beregnet til indenrigspost. (Foto: Tele- & Post Museum )

 

»Vil du med hjem og se mine frimærker?«

Postvæsenets lille firkantede betalingsmiddel er efterhånden blevet et samlerobjekt, som er omspændt af myter. Men hvem fandt egentlig på, at afsenderen skulle klistre betalingen til postvæsenet på selve brevet?Det spørgsmål stiller vores frimærkesamlende læser Sanne til Spørg Videnskaben.

»Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvornår det første frimærke blev opfundet, og hvordan man lavede frimærker dengang? Jeg har nu i 9 år samlet på frimærker som hobby, og jeg har altid undret mig over det. Hvem fandt egentligt på det med frimærker?«

 

Modtageren betalte forsendelsen

Det kan filatelist - frimærkesamler - Erik Jensen svare på. Han er overinspektør og leder af samlingerne ved Post & Tele Museum i København.

 

»Det første frimærke, i den form vi kender det i dag, blev udgivet den 6.maj 1840 i England. Og det var ministeren Rowland Hill, som fik idéen til frimærket. I Danmark blev frimærket indført den første april 1851,« fortæller Erik Jensen. Der var det problem med postsystemet før frimærket, at det var præget af urimeligt høje priser, som afhang af den valgte postrute. Derudover var det modtageren, som skulle betale for forsendelsen. Det nægtede modtageren ofte.Derfor reformerede man postvæsenet og indførte frimærket. Med de nye små klistrende mærker var posten betalt, når buddet tog den med i tasken. Reformen betød også, at afsenderen skulle betale samme lave pris for en indenrigsforsendelse, uanset hvor han befandt sig i landet, fortæller frimærkeeksperten.

 

Frimærker under udvikling

Frimærkerne fik først takker i 1863 i Danmark. Det var dyrt at købe maskinerne, som kunne perforere arkene, og derfor var vi lidt bagud med takningen herhjemme

Erik Jensen

De første frimærker blev i princippet fremstillet på samme måde som frimærkerne i dag. Mærkerne havde ligesom i dag et lag gummi på bagsiden, som skulle fugtes for at blive til lim. Men til forskel fra nutidens firmærker var de første trykt på vandmærket papir, siger Erik Jensen. I dag bliver de små værdipapirer trykt med stålstik ligesom pengesedler.

 

»Frimærkerne fik først takker i 1863 i Danmark. Det var dyrt at købe maskinerne, som kunne perforere arkene, og derfor var vi lidt bagud med takningen herhjemme,« siger overinspektøren.

Han mener ikke, at frimærket har talte dage, selvom danskerne i dag kommunikerer mest over mail. For der bliver stadig sendt mange frankerede konvolutter, selvom de kun

udgør 15 procent af den samlede post. Måden, man trykker frimærker på, bliver også løbende udviklet.

»I Norge og USA kan man købe personlige frimærker med et motiv, som man selv har valgt. Og man har opfundet en maskine, som kan trykke selvklæbende frimærker,« siger Erik Jensen, som mener, at vi også snart får de produkter til Danmark.

Som tak for det gode spørgsmål sender Spørg Videnskaben en t-shirt til Sanne.

Har du også et spørgsmål, behøver du ikke frankere det. Du kan bare maile det til Spørg Videnskabenredaktionen@videnskab.dk.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud