Hvad skal man gøre, hvis man bliver angrebet af en ulv?
Ulven er på vej til Danmark. Indtil videre er to set i Jylland, så nu spørger en bekymret læser, hvad man skal gøre, hvis man møder en sulten ulv i skoven.

Hvis du støder på ulven i skoven, behøver du ikke blive bange - men pas godt på din hund. Ulven vil meget hellere spise den, end den vil spise dig. (Foto: Colourbox)

 

Du bliver sendt ud gennem skoven med brød og vin til din gamle bedstemor, men på din vej springer en stor ulv frem fra buskadset. Hvad gør du?

Det lyder som noget fra et eventyr, men måske er det ikke ren fantasi.

Ulven er tilbage i Danmark. To ulve er blevet set i Jylland, og for nyligt blev en række får nedslagtet på mystisk vis i Midtjylland. Det har givet anledning til et brev fra vor læser Tommy Nagel, der spørger:

»Hvis man møder en ulv i skoven, og den vil angribe, hvad gør man så?«

Hvis ulven kommer, så skæld den ud

Til at hjælpe os med svaret, har vi hevet fat i Thomas Secher Jensen, der er tidligere museumsdirektør og nu seniorforsker med speciale i pattedyr ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Thomas Secher Jensen starter med at forsikre os om, at der ikke er nogle kendte fortilfælde af ulveangreb på mennesker i nordeuropa de sidste 100 år, men han vil alligevel godt dele nogle gode råd.

»Hold øjenkontakten og gå langsomt baglæns. Ikke noget med at løbe skrigende bort, for så opfatter den dig som et byttedyr,« Siger Thomas Secher Jensen.

Hvis man ikke vil lide samme skæbne som ulvens foretrukne byttedyr, hjorten, skal man altså simpelthen bare lade være med at gøre som hjorten.

»Du kan også med fordel begynde at tale højt og tydeligt med mandlig stemme. Skæld den ud, ræk armene i vejret og gør dig stor,« siger han.

Slå fra dig og prik ulven i øjnene

Hvis ulven alligevel er fast besluttet på at angribe dig, så skal du ikke gøre som på film og spille død. Det virker mod bjørne, men ikke mod ulve.

»Hvis du spiller død over for en bjørn, så vil den måske kun ruske lidt i dig, for den angriber nemlig højst sandsynligt, fordi den føler sig truet. Men hvis en ulv angriber, så er det fordi, den er sulten,« siger Thomas Secher Jensen.

Han anbefaler, at man spejder lidt efter en god kæp, hvis det trækker op til kamp.

»Hvis det skulle komme så vidt, så spark, slå, og riv. Prik den i øjnene. Prøv at se om du ikke kan beskadige den. Et rovdyr er aldrig interesseret i at blive beskadiget, for så kan den ikke jage efter føde, og hvis du virker for farlig, så opgiver den nok,« siger Thomas Secher Jensen.

Kan man banke en ulv?

Fakta

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening har der ikke været dødsfald i Skandinavien relateret til ulve siden 1881. En stor tysk undersøgelse viste for nyligt, at ulvenes primære fødekilde er rådyr som udgør over 50 procent. Til sammenligning fylder husdyrene under 1 procent i deres madpyramide. Ulven er beskyttet af EU's beskyttelsesdirektiv, og det er derfor strengt forbudt at jage ulven.

Om et menneske kan nedkæmpe en voksen ulv, ved Thomas Secher Jensen ikke. Er du et 10-årigt barn, har du ikke så gode chancer, mens en voksen mand nok godt kan klare sig.

Forskeren sammenligner ulven med en stor hund, som måske nok er farlig, men ikke nær så farlig som en kamphund.

»Ulven er jo sky af natur og har respekt for mennesker i modsætning til kamphunden, som er trænet til at være farlig. Du kan måske sammenligne situationen med at møde en stor Dobermann. Kan man klare sådan en? Måske,« siger Thomas Secher Jensen.

Han forsikrer, at ulven normalt er bange for menneskelig aktivitet, og derfor er sandynligheden for at den vil angribe meget lille.

Ulve er bange for mennesker – men ikke hunde

Vi mennesker har altså ikke stor grund til at frygte ulven selv, men det kan være, vores kæledyr har? Det er Tommy Nagel i hvert fald bekymret for.

Hvis man har en lille hund, skal man så være bange på dens vegne?

»Hvis man holder sin hund i snor tæt på sig selv, så er der nok meget lille chance for at ulven vil kunne finde på at angribe den, men hvis man lader den løbe frit og ikke selv holder øje, så kan en ulv sagtens finde på at jagte den, dræbe den og æde den,« siger Thomas Secher Jensen.

Det er sket flere gange i Sverige, at en omstrejfende hund er blevet taget af ulven, så Thomas Secher Jensen anbefaler derfor, at man har styr på sine dyr.

Indtil videre vrimler det dog ikke med ulve i Danmark, og dem der er her, er ikke interesserede i mennesker, så der er ikke meget at være bekymret for. Thomas Secher Jensen ville derfor koncentrere sig mere om at have et kamera i nærheden, end at være bange.

»Det vigtigste, du skal huske, hvis du ser en ulv, er at tage et billede og sende det til Naturhistorisk Museum,« slutter han af.

Vi siger tak for spørgsmålet og de gode svar. Der er naturligvis en T-shirt, grå som en ulv, på vej til Tommy Nagel, og vil du også vinde sådan en, så er du velkommen til at sende spørgsmål til redaktionen@videnskab.dk.

Du kan læse mange flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskabens arkiv.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud