Hvad er tomme kalorier?
CLASSIC: En læser vil vide, hvad meningen med det paradoksale udtryk 'tomme kalorier' er. Spørg Videnskaben har spurgt en forsker, der bekræfter, at man bliver, hvad man spiser.

Der er kalorier, sukker og energi i stort set alt, hvad vi spiser. Men hvad gør nogle af kalorierne tomme? (Foto: Colourbox)

Der er kalorier, sukker og energi i stort set alt, hvad vi spiser. Men hvad gør nogle af kalorierne tomme? (Foto: Colourbox)

 

Spørg Videnskaben har modtaget en godbid af et spørgsmål fra en af vores læsere om noget, som vi sikkert alle sammen kender til, men måske ikke alle tænker over: det, vi putter i munden.

Spørgsmålet kommer fra Bernard Szojmer og handler om det ofte brugte udtryk 'tomme kalorier'.

En kalorie er en måleenhed for en energimængde, man indtager. Men mange eksperter bruger begrebet 'tomme kalorier', og Bernard Szojmer vil gerne vide, hvordan dette misfoster er opstået, og om det overhovedet giver mening at tale om 'tomme kalorier'?

Tomme kalorier: Ingen vitaminer og mineraler

Vi anretter spørgsmålet til ernærings- og stofskifteekspert ved Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet Bente Stallknecht, der svarer:

»Begrebet 'tomme kalorier' dækker over, at der ikke er vitaminer og mineraler i den føde, man indtager. Det er fødeemner, som indeholder kalorier, men ikke vitaminer eller mineraler.«

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Cirka en gang om ugen 'genudsender' vi tidligere spørgsmål og svar fra Spørg Videnskabens arkiv. Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 6. marts 2009.

»Man får energi fra både slik og flødeboller, for en kalorie er en kalorie, og den giver energi. Men man får ikke noget af det sunde, som kosten ellers skal indeholde,« tilføjer Bente Stallknecht og afslutter:

»Og hvis man ikke får noget af det sunde, kommer man enten til at mangle vitaminer og mineraler, eller man får alt i alt for mange kalorier, og så bliver man overvægtig.«

Sådan, ingen fordøjelsesproblemer der.

Spørg Videnskaben takker for det korte, appetitvækkende svar og sender fluks en kalorielet T-shirt til Bernard Szojmer for den fuldfede forespørgsel, som fik redaktionen til at slikke sig om munden.

Du kan læse mange flere gode spørgsmål og svar i Spørg Videnskabens arkiver.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.