Hvad er tomme kalorier?
CLASSIC: En læser vil vide, hvad meningen med det paradoksale udtryk 'tomme kalorier' er. Spørg Videnskaben har spurgt en forsker, der bekræfter, at man bliver, hvad man spiser.

Der er kalorier, sukker og energi i stort set alt, hvad vi spiser. Men hvad gør nogle af kalorierne tomme? (Foto: Colourbox)

Der er kalorier, sukker og energi i stort set alt, hvad vi spiser. Men hvad gør nogle af kalorierne tomme? (Foto: Colourbox)

 

Spørg Videnskaben har modtaget en godbid af et spørgsmål fra en af vores læsere om noget, som vi sikkert alle sammen kender til, men måske ikke alle tænker over: det, vi putter i munden.

Spørgsmålet kommer fra Bernard Szojmer og handler om det ofte brugte udtryk 'tomme kalorier'.

En kalorie er en måleenhed for en energimængde, man indtager. Men mange eksperter bruger begrebet 'tomme kalorier', og Bernard Szojmer vil gerne vide, hvordan dette misfoster er opstået, og om det overhovedet giver mening at tale om 'tomme kalorier'?

Tomme kalorier: Ingen vitaminer og mineraler

Vi anretter spørgsmålet til ernærings- og stofskifteekspert ved Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet Bente Stallknecht, der svarer:

»Begrebet 'tomme kalorier' dækker over, at der ikke er vitaminer og mineraler i den føde, man indtager. Det er fødeemner, som indeholder kalorier, men ikke vitaminer eller mineraler.«

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Cirka en gang om ugen 'genudsender' vi tidligere spørgsmål og svar fra Spørg Videnskabens arkiv. Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 6. marts 2009.

»Man får energi fra både slik og flødeboller, for en kalorie er en kalorie, og den giver energi. Men man får ikke noget af det sunde, som kosten ellers skal indeholde,« tilføjer Bente Stallknecht og afslutter:

»Og hvis man ikke får noget af det sunde, kommer man enten til at mangle vitaminer og mineraler, eller man får alt i alt for mange kalorier, og så bliver man overvægtig.«

Sådan, ingen fordøjelsesproblemer der.

Spørg Videnskaben takker for det korte, appetitvækkende svar og sender fluks en kalorielet T-shirt til Bernard Szojmer for den fuldfede forespørgsel, som fik redaktionen til at slikke sig om munden.

Du kan læse mange flere gode spørgsmål og svar i Spørg Videnskabens arkiver.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.