Hvad er forårstræthed?
CLASSIC: Jeg bliver så utroligt træt om foråret, konstaterer en læser. Hun vil vide, om forårstræthed mon er en virus.
Hvad er forårstræthed virus

Gaaab! Hvorfor føler nogle af os, at foråret gør os helt vildt smadrede? Svaret har med lyset at gøre. (Foto: Shutterstock)

Foråret er herligt! Solen kommer frem, fuglene synger, dagene bliver længere, og mænd eller kvinder bliver nærmest endnu mere tiltrækkende.

De fleste får lyst til at springe ud af sengen og komme i gang med livet, men et ukendt mindretal får det helt anderledes.

De bliver enten så deprimerede, at de får lyst til at begå selvmord, som tidligere beskrevet på Videnskab.dk - eller de bliver så matte, at de har svært ved at koncentrere sig eller bare har lyst til at sove hele tiden.

Det gælder bl.a. Pia Rasmussen, som oplever, at hun på det nærmeste punkterer, når vinteren er overstået.

Spørg Videnskaben Classic

Hver uge hiver vi en sjov artikel frem fra vores bugnende Spørg Videnskaben-arkiv.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 19. april 2010.

»Jeg bliver så utroligt træt om foråret. Hvorfor det? Er forårstræthed en virus, eller hvad kan fænomenet skyldes?« spørger hun.

Er det en virus? Er det en sygdom? Nej, det er...

Videnskab.dk sender spørgsmålet videre til én af landets førende eksperter i træthed og søvn, overlæge Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin, der hører under Klinisk neurofysisk afdeling på Glostrup Hospital.

Svaret bliver leveret med klinisk præcision: Ingen genfejl, ingen sygdom, ingen virus eller anden dårligdom gør, at vi bliver trætte om foråret.

Til gengæld betyder det meget, at solen bryder frem, for den påvirker vores lyst til at sove. Poul Jennum forklarer:

»Vores søvnbehov styres bl.a. af hjernen, og den er under påvirkning af Jordens årsrytme og af antallet af timer med lys i døgnet.«

Hvad er forårstræthed virus lys smartphone ødelægge døgnrytme

Det her skal du ikke gøre for meget, hvis du føler dig træt om foråret. Det kraftige lys fra skærmen kan nemlig ødelægge din naturlige døgnrytme. (Foto: Shutterstock)

Forårstræthed er ren biologi

»Når Solen står tidligere op og går senere ned, sover vi mindre - men rent videnskabeligt set gør det os ikke mere trætte, fordi vi ændrer søvnbehov,« understreger han og uddyber:

Fakta

 

Da forårstræthed ikke er en sygdom, kan du i stedet forsøge at blive mere frisk ved at gøre, hvad du kan for at sikre en god nats søvn, herunder spise sundt og dyrke motion.

Andre konkrete råd:

Undgå rygning, kaffe og alkohol.

Spis morgenmad og spis regelmæssigt i løbet af dagen.

Lav simple øvelser som at strække benene og resten af kroppen, så den slapper mere af.

Snup dig en lur på max. 20 minutter: 10 minutter kan få trætheden til at forsvinde, 30 minutter kan gøre det svært at falde i søvn om aftenen.

Åbn vinduerne, så du får frisk luft ind.

»Det er noget rent biologisk. Vores biologiske rytme ændrer sig, så vi springer ud og begynder at interessere os for andre aspekter - f.eks. det andet køn.«

»Problemet opstår formentlig, når vi ødelægger vores naturlige døgnrytme ved at bruge mørklægningsgardiner om morgenen samt elektrisk lys og LCD-skærme om aftenen.«

»Vi kan ikke udelukke, at lyskilderne giver os så kraftig stimulus, at det påvirker hjernen og bringer os ud af balance, og det kan være derfor, at nogen af os ikke automatisk springer ud og bliver kåde om foråret,« lyder det fra Poul Jennum, der også er professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Lær at leve med forårsdepressionen

Vi sover faktisk op til en time mindre om foråret end om vinteren, men forskellen bliver ifølge Poul Jennum udjævnet i løbet af sommeren, hvor kroppen har vænnet sig dels til sommertiden og dels til flere lyse timer.

Hvis man ikke kan vente så længe på at få en normal nats søvn, er rådet fra søvnforskeren ganske simpelt:

»Man må bare acceptere, at man må stå op. Og så synes jeg, man skal nyde foråret og det lys, det bringer. I gamle dage stod man op for at se pinsesolen danse, så man kunne fejre, at foråret er livgivende. Det kunne vi måske lære noget af,« funderer han.

Vi takker for svaret og sender en T-shirt til Pia Rasmussen for det gode spørgsmål.

Du kan læse flere svar i Spørg Videnskaben eller selv stille et spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.

Eller hvad med at købe én af vores tre bøger med en række af de bedste spørgsmål og svar: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?, og Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet? samt den seneste Hvorfor må man ikke sige neger?

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud

Det sker