Hjælper det at stryge en tændstik efter toiletbesøget?
Tager det lugten, hvis man stryger en tændstik, når man har været på toilettet og fyre den af?

Det er ikke helt dumt at have en æske tændstikker liggende ved siden af tønden. Røgen fra tændstikken maskerer nemlig prutlugten på samme måde som de forskellige parfumeprodukter, som folk har stående på badeværelset. (Foto: Colourbox)

Det er ikke helt dumt at have en æske tændstikker liggende ved siden af tønden. Røgen fra tændstikken maskerer nemlig prutlugten på samme måde som de forskellige parfumeprodukter, som folk har stående på badeværelset. (Foto: Colourbox)

En læser skrev for nyligt til 'Spør en forsker', som er forskning.no's pendant til Spørg Videnskaben:

»Jeg ser tit, at folk har æsker med tændstikker liggende ved toilettet, så de kan stryge en tændstik efter toiletbesøget og reducere den ubehagelig lugt. Men virker det egentlig?«

Læseren har selv tre teorier, men ved ikke, hvilken der er den mest rigtige:

  • Flammen afbrænder visse bestandele af den ubehagelige lugt
     
  • Den brændte lugt overdøver den ubehagelige lugt
     
  • Effekten er indbildt eller placeboagtig

Det måtte vi naturligvis finde svaret på.

Derfor kontaktede vi to kemikere: Jo Døhl, leder af Kemisk Institut ved Universitetet i Oslo, og Leiv Sydnes, der er professor i kemi ved Universitetet i Bergen.

Begge gav os det samme, måske lidt skuffende, svar.

Hvad er det, som gør, at prutten lugter?

For at forstå svaret på spørgsmålet, var vi nødt til at dykke lidt dybere ned i kemiens verden. For hvad består en prut egentlig af?

Størstedelen af vores tarmgas består af luft, som vi sluger, når vi spiser og tygger. Når vi for eksempel tygger tyggegummi, sluger vi hele tiden en masse luft. Men det er ikke årsagen bag den ubehagelige lugt.

»Fordøjelsesprocessen nedbryder maden til nyttige bestanddele og affaldsprodukter, der bliver udskilt som afføring. En del af dette affald er i gasform,« skriver Jo Døhl i en email. Han fortsætter:

»En stor mængde er carbondioxid og metan, men det opstår også af en del hydrogen og svovlforbindelser som hydrogensulfid.«

Og det er som regel hydrogensulfid eller H2S, der leverer pruttens signaturlugt.

En prut er brændbar

Leiv Sydnes forklarer, at hydrogensulfid faktisk kan være dødelig i store mængder. Og selvom en beskeden prut ikke indeholder noget, der ligner de mængder, der skal til, før gassen er dødelig, er lugten selv i små doser meget genkendelig. Desuden er den brændbar.

Fakta

Aktiv kul er et produkt fremstillet af kul fra organisk materiale eller fra fossilt kul.

Det har en meget høj specifik overflade (op til 2.000 m2/g), og dets overflade er meget irregulær. Det er billedligt talt en »kulsvamp« med en masse mikroskopiske huller (porer) varierende i størrelse fra 0,5 til 50 nm (1 nm = 10-9 m).

Den store overflade, kombineret med mange organiske stoffers evne til at absorbere (binde sig) til kullets overflade, er grundlaget for vandrensning med aktiv kul.

Aktiv kuls adsorberende egenskaber er kendt fra gamle tider. Primært blev det brugt til at filtrere vand; senere – i det 13. århundrede – blev det anvendt i forbindelse med rensning af sukker.

Gennem det 18. århundrede blev det observeret, at aktiv kul også kunne bruges til at fjerne lugte i luft og til at fjerne farvestoffer i væske.

Siden da er aktiveringsprocesserne blevet forbedret, hvilket gav nye typer af aktiv kul med bedre absorptionskapacitet og et bredere anvendelsesspektrum.

I dag er anvendelsesmulighederne talrige, blandt andet inden for kemiindustrien, fødevareindustrien, den farmaceutiske industri og inden for miljøteknologien (luftrensning og i vandrensningsanlæg).

Kilde: Miljøministeriet, Miljøstyrelsens publikationer

»Hydrogensulfid reagerer med oxygen i luften og flammen, så det bliver til vand og svovldioxid. Svovldioxid lugter helt anderledes og knap så ubehageligt,« skriver Døhl.

Svovl kan brænde i atmosfærisk luft med en blålig flamme, hvorved det reagerer med luftens indhold af ilt under dannelse af det stærkt lugtende svovldioxid, SO2

Så langt så godt for løsning nummer et; at tændstikker afbrænder den ildelugtende gas.

Men så enkelt er det bare desværre ikke.

Et toiletbesøg producerer ikke nok gas

For hvad er det egentlig, vi tror, der sker, når vi stryger en tændstik?

Hvis flammen effektivt kunne rense luften for al H2S, ville den afbrænde al gassen på ingen tid - uanset hvor i luften gassen var. Det ville føre til en eksplosion.

Men selvom H2S kan være eksplosiv, har gassen en nedre eksplosionsgrænse på 4,3 procent. Det vil sige, at luften skal bestå af mindst 4,3 procent af den ildelugtende gas, for at en eksplosion kan forekomme.

Så meget H2S kommer der ikke ud af, at man går på toilettet; uanset hvor længe man sidder der. Længe før niveauet ville nå disse højder, ville den uheldige toiletbesøgende gå til af gasforgiftning.

Det er med andre ord helt usandsynligt, at en tur på toilettet kan producere så store mængder H2S i luften.

Er nødt til at tage en gasgrill med på toilettet

I virkeligheden er det desværre en meget omstændig operation at bruge en tændstik til at rense luften på badeværelset.

For selvom Hs2 reagerer på flammen og luftens oxygen, er gassen så tyndt spredt inde på badeværelset, at den ikke er antændelig, med mindre den kommer i direkte kontakt med flammen.

»Det fortyndede hydrogensulfid er spredt ud i hele rummet, og for at  slippe af med al gassen, skal al luften på badeværelset ledes igennem flammen,« forklarer Døhl, som tilføjer:

Det er H2S, der står for pruttens signaturlugt. Hydrogensulfid kan være dødelig i store mængder. Og selvom en beskeven prut ikke indeholder noget, der ligner de mængder, der gør gassen dødelig, er lugten meget genkendelig - selv i små doser.(Foto: Shutterstock)

»Og det kan jo af forståelige årsager ikke lade sig gøre.«

Men hvad nu hvis jeg vifter med tændstikken?

»Det tror jeg altså ikke hjælper. I så fald er du jo nødt til at 'vaske' hele rummet med flammen,« forklarer Døhl, som uddyber:

»Du kunne eventuelt stille en gasgrill op på badeværelset og en ventilator, som kan få lufte til at cirkulere gennem flammen. Og så begynder toiletbesøget jo at antage nogle temmelig dramatiske proportioner.«

Lugten bliver maskeret af røgen

Både Døhl og Sydnes er helt sikre på, at alternativ nummer 2 er svaret på spørgsmålet.

»Røgen maskerer lugten på samme måde som de forskellige parfumeprodukter, som folk har stående på badeværelset,« fortæller Døhl.

Men det giver jo ikke mening at spørge kemikerne til råds, med mindre de kan komme med et godt kemiker-tip, som kan fjerne den grimme lugt.

»Man kan jo blæse luft igennem et filter med såkaldt aktivt kul,« foreslår Døhl.

Aktivt kul (se faktaboks, red.) er en generel betegnelse for et carbonmateriale, som er fremstillet af blandt andet trækul. Materialet har et meget stort overfladeareal og indeholder en højt antal bittesmå porer. Det binder sig til stort set alle kemiske forbindelser, som er tungt opløselige i vand.

Hvis du bruger dette filter på badeværelset, vil H2S sætte sig fast på kullet.

»Men så får du det samme problem som med tændstikken. Al luft skal igennem filteret for at blive renset.«

»Jeg vil mene, at det er meget nemmere at installere tilstrækkelig ventilation og en effektiv ventilator,« slutter Døhl.

© forskning.no Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.