Findes der flere universer end vores eget?
Lektor Anja C. Andersen ved Niels Bohr Institutet forsøger sig med et svar på ugens spørgsmål

Ifølge den såkaldte bran-teori findes der ikke ét, men uendeligt mange universer. (Illustration: Nature)

Ifølge den såkaldte bran-teori findes der ikke ét, men uendeligt mange universer. (Illustration: Nature)

Ved man, om der er andre universer, end vores? Sådan lyder ugens højtflyvende spørgsmål fra en af videnskab.dk's læsere, Per Andersen.

Redaktionen stillede spørgsmålet til astrofysiker og lektor Anja C. Andersen ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, som fik svaret til at falde pladask til jorden igen.

»Hvad tror du selv? Dit svar kan være lige så godt som mit.«

For faktum er, at man ikke ved det, forklarer hun.

»Sådan set er der ikke noget til hinder for, at der kunne være flere parallel-universer, og rent faktisk arbejder flere astrofysikere i øjeblikket med teorier, der beskriver multiverser. Men selv om det skulle forholde sig sådan, at der var parallel-universer, så ville vi ikke have en jordisk chance for at se dem her fra Jorden. Årsagen er, at lysets hastighed ifølge Einsteins Relativitetsteori er endelig, og da vores eget univers er uendeligt stort, vil lyset fra et andet univers aldrig kunne nå hen til os.«

»Ifølge den såkaldte bran-teori findes der uendeligt mange parallel-universer, som opfører sig vidt forskelligt, for de er ikke skabt under de samme begyndelsesbetingelser. Men en ting er teori, end anden ting er at verificere, at det rent faktisk forholder sig sådan i virkeligheden. Og med det grej, som astronomerne har til rådighed i dag, kan de ikke teste, om der er hold i teorierne eller ej.«

»Den eneste reelle mulighed, vi har for at teste bran-teorien, er at kigge på tyngdekraften, som vi dog stadig ikke ved ret meget om. Men vi ved dog, at tyngdekraften i vores univers har en stor rækkevidde, og den vil formentlig kunne påvirke objekter, der befinder sig i andre universer, og omvendt. Hvis man kunne se sådan en påvirkning, vil det kunne indikere, at der findes andre universer end vores eget. Men lige pt er vi ikke i stand til at undersøge, om der er en sådan effekt. Så astronomerne kan ikke besvare spørgsmålet lige nu - men det kan sagtens være, at vi bliver det på længere sigt, i takt med at vi får bedre udstyr,« siger Anja C. Andersen til videnskab.dk.

Så hermed er bolden givet op til læserne: findes der flere universer end det, vi lever i, og hvis der gør, bliver vi så nogensinde i stand til at observere dem?

Vi takker for Per Andersens spørgsmål og kvitterer med en T-shirt.

Har du selv et spørgsmål, som du søger svar på, så stil det i Spørg Videnskaben

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk