Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?
CLASSIC: En læser spørger, om der rent faktisk kommer lidt bæ op i hans næse, når han kan lugte lort. Læs det opsigtsvækkende svar.

Indrøm det bare: på et tidspunkt har tanken strejfet dig, om du mon får lidt af andre menneskers efterladenskaber op i næsen, når du kan lugte en fremmed prut. Måske kan man endda blive syg af det? (Foto: Colourbox)

Indrøm det bare: på et tidspunkt har tanken strejfet dig, om du mon får lidt af andre menneskers efterladenskaber op i næsen, når du kan lugte en fremmed prut. Måske kan man endda blive syg af det? (Foto: Colourbox)

 

Her i livet findes store spørgsmål – såsom ’Hvad er tid?’ og ’Hvad er meningen med det hele?’. Og så findes der en del andre spørgsmål, som optager Videnskab.dk’s læsere.

Særligt et spørgsmål dukker gang på gang op i Spørg Videnskabens mailboks: Får jeg lort og tis i næsen, når jeg lugter til bæ og urin?

Vores læser Ole Jensen arbejder på et hospital. Dér har han for venlig vane at gøre sygeplejerskerne opmærksomme på, at »den, som lorten lugte kan, har noget af den i næsen«.

»Sygeplejerskerne plejer at protestere, for de kan ikke lide tanken. Men så spørger jeg, om de tror, at det er stråler eller mystiske energier, der er årsagen til, at de kan lugte noget. Men har jeg ret? Har man virkelig noget af det, man kan lugte, i næsen?« spørger Ole Jensen.

Bakteriefri bæ-dele bølger i luften

Fakta

En bæ lugter grimt, fordi den indeholder bakterier, der producerer ildelugtende, svovlrige organiske forbindelser, såsom indol og skatol, samt den ikke-organiske gas hydrogensulfid. De samme stoffer står også bag prutters lugt.

Vigtige spørgsmål kan fylde hovedet og sabotere dagens gøremål. Så i et forsøg på at effektivere det danske hospitalsvæsen yderligere, har vi kontaktet Anders Peter Adamsen fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

Han forsker i staldlugte og må derfor være den helt rigtige til at skabe vished.

Svaret viser sig at være tankevækkende.

»Man kan godt sige, at man får noget fæces i næsen, når man lugter til det. Men når man siger ’fæces’, tror folk, at det også er bakterier – og det er det ikke. Det er kun små duftstoffer, der bliver til en gasform og på den måde bevæger sig op til vores næser,« siger Anders Peter Adamsen.

Derfor lugter varm bæ værre

En pølle frigiver en del af sig selv til luften og finder på den måde vej til vores næser. Men det er ikke så skræmmende, som det måske lyder. (Foto: PKMousie)

Uanset hvad vi kan lugte, så er det den samme proces, der fører frem til sanseindtrykket:

 

 1. Alle ting her i verden indeholder både store og små molekyler. Det er de små molekyler, der skaber et lugtindtryk i hjernen, når vi sniffer dem ind i vores næser.
   
 2. Nogle af de små molekyler er ’flygtige’ – det vil sige, at de løbende bliver frigivet som en gas, der derefter svæver rundt i luften. 
   
 3. Når gassen kommer forbi vores næser, trækker vi dem ind i næsehulen.
   
 4. Dér bliver molekylerne opløst i det meget tynde slimlag, der ligger omkring næsens sanseceller. Når molekylerne er opløst, kan sansecellerne nemlig registrere de lugtstoffer, som molekylerne indeholder.
   
 5. Via lugtekolben – en del af hjernen øverst i næsen, hvor alle duftindtryk bliver samlet – bliver signalet transporteret videre til andre dele af hjernen. Dér bliver det konstateret, hvilken type lugt der er tale om – honning, urin, benzin eller bæ.

»Hvis man varmer en ting eller en væske op, vil flere små molekyler gå over på gasform, og lugten vil blive kraftigere,« fortæller Anders Peter Adamsen.

 

Bæ-lugt findes også i parfume og rødvin

Det er altså langt fra hele bæen, der finder vej til vores næser. Det er kun nogle flygtige dele af den. Flygtige dele, som lorten har til fælles med mange andre genstande - blandt andet dyre produkter, vi køber i fine butikker.

»Et af de duftmolekyler, der findes i fæces, hedder ’skatol’, og det bliver brugt i mange parfumer.«

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Cirka en gang om ugen genudgiver vi svar fra vores populære brevkasse Spørg Videnskaben. Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 11. oktober 2012.

»Samtidig ved vi, at en række af de stoffer, vi finder i staldlugte, også findes i ost, rødvin, fritureolie og syrnede produkter. Men de skifter lugt alt efter sammensætningen af de forskellige stoffer,« siger Anders Peter Adamsen.

 

Ha’ respekt for lort!

Selvom det er uskadelige dele af lorten, der finder vej til vores næser, skal man stadig have respekt for fæces. Mennesker, der arbejder i stalde, har markant flere luftvejsinfektioner end andre folk.

Det skyldes, at der under deres arbejde også hvirvler bakterier op i luften – og de er farlige at få ind i næse og lunger. Men det er en helt anden snak.

Spørg Videnskaben sender en velduftende T-shirt til vores læser Ole Jensen, fordi han stillede os sit spændende spørgsmål. Og vi sender en tak til Anders Peter Adamsen, som svarede så godt på det.

Du kan læse andre ’Spørg Videnskaben’ her på sitet eller sende dit eget spørgsmål ind til redaktionen@videnskab.dk.

Endnu flere spørgsmål og svar er også at finde i Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?'

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk