Er det usundt at stå op og spise?
Vi sidder som regel ned, når vi spiser. Derfor vil en af Videnskab.dks læsere gerne vide, om det er usundt at stå op, mens man stiller sulten.

Hvis du har et stillesiddende arbejde, anbefaler de finske sundhedsmyndigheder, at du står op og spiser din frokost. Dansk forsker foreslår dog en lidt anden variant. (Foto: Colourbox)

Hvis du har et stillesiddende arbejde, anbefaler de finske sundhedsmyndigheder, at du står op og spiser din frokost. Dansk forsker foreslår dog en lidt anden variant. (Foto: Colourbox)

Morgenmad, frokost, eftermiddagssnacks, aftensmad, dessert. En stor del af vores hverdag handler om at spise, både for vores overlevelse, men også fordi det er hyggeligt at sætte sig ned og nyde et lækkert måltid med familie eller venner.

Og tænker du efter, vil du nok indse, at du for det meste nok sidder ned og spiser. Det har Videnskab.dk-læser Stefan i hvert fald observeret og spørger derfor i en mail:

»Er det usundt at stå op og spise?«

Det er et spørgsmål, der kan svares både ja og nej til. Nej-delen handler dog mere om fysiologiske faktorer, som forskerne er ret enige om.

»Jeg kender ikke til forskning, der specifikt har undersøgt, om det er usundt at stå op at spise, men jeg har meget svært ved at forestille mig, at der skulle være noget som helst usundt i det, hvis vi altså blot kigger på sundhed i fysiologisk forstand,« siger Mikael Schneider, der har forsket i molekulær og cellurlær kardiologi ved Syddansk Universitet, men nu er projektkoordinator for forsknings- og formidlingscenteret Smag for Livet og forfatter til en ny bog om stillesiddende adfærd.

Han bliver bakket op af lektor Lesli Hingstrup Larsen fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

»Nej, det er ikke usundt at stå op, mens man spiser. Det kan være usundt at gå, mens man spiser, da man kan blive uopmærksom på omgivelserne og dermed komme til skade,« skriver Lesli Hingstrup Larsen, der blandt andet forsker i tarm-mikrobiomet og appetitregulering.

Lad være med at stå på hovedet

Hvis du står op og spiser, mens andre sidder ned, kan du blive betraget som asocial eller som en, der har for travlt til fællesskabet. Mikael Schneider anbefaler derfor, at man sidder ned og spiser. (Foto: Colourbox)

Leslie Hingstrup Larsen forklarer nærmere, at vi i mave-tarmsystemet har flere åbne-lukke-mekanismer, som forhindrer maden i at løbe tilbage fra maven til spiserøret. Dette system gør, at maden bliver transporteret fremad i tarmsystemet, så næringen kan blive absorberet.

Hun fortæller dog, at maden i nogle tilfælde kan ryge tilbage fra maven og op i spiserøret, hvis man ligger fladt ned og spiser. Og står man på hovedet og spiser, kan man risikere at få maden i næsen, fordi synkerefleksen ikke kan aktiveres.

Stå op, og spis, hvis du har stillesiddende arbejde

Mikael Schneider fortæller også, at det fysiologisk set kan give god mening at stå op at spise en gang imellem, hvis du har et stillesiddende arbejde.

»Der er ingen tvivl om, at vi i forvejen sidder alt for meget stille, og at det har store negative sundhedskonsekvenser, som forøget risiko for, og dødelighed pga., diabetes, hjerte-kar-sygdom og visse kræftformer,« siger han og henviser til, at de finske sundhedsmyndigheder faktisk anbefaler, at man vælger at stå op og spise i sin frokostpause.

Sammen med en række forskere skriver de blandt andet, at blandt dem, der sidder ned i mere end syv timer om dagen, er der en fem procent øget risiko for at dø tidligere.

Vi sidder ned for at spare energi

Så fysiologisk set er der ikke noget i vejen for, at lappe sin frokost i sig, mens man står op. Men det til trods, vil Mikael Schneider alt i alt argumentere for, at det faktisk giver bedre mening, at vi sidder ned og spiser – både evolutionært og socialt.

Han forklarer, at når vi ligger stiller, er vores energiforbrug lig med én metabolisk ækvivalent (MET). MET er her et mål for, hvor meget energi vi forbruger per tidsenhed ved en bestemt aktivitet sammenlignet med hvile. Når vi sidder ned bruger vi eksempel cirka 1,3 MET, mens forbruget er 1,6 MET, mens vi står op.

Selvom det ikke er fysisk usundt at stå op og spise, anbefaler Mikael Schneider dog, at man sidder ned og spiser. Eventuelt kan man gå en tur bagefter, hvis man har et meget stillesiddende arbejde. (Foto: Colourbox)

»Det giver evolutionær mening. I kampen for at overleve er vi skabt til at passe på energien. Når vi ser mad, skal det spises, og den energi, vi får ud af maden, skal gerne holde længst muligt. For der kan gå lang tid, før vi får mad igen, og energidepoterne skal være fyldte og klar i det øjeblik løven kommer efter os. I virkelig gamle dage på den afrikanske savanne har den funktion været supersmart, og derfor sidder vi ned og spiser,« siger Mikael Schneider.

Stående spisning er asocialt

At spise et måltid i dag er ofte forbundet med noget socialt, hvor man nyder maden, som ens forældre, venner eller man selv har lavet til nogen. Og netop den faktor, at vi kan sætte os ned og nyde noget sammen, har en gavnlig effekt på vores sundhed, fortæller Mikael Schneider.

»Hvis vi kigger på sundhed i det, der kaldes for det brede og positive sundhedsbegreb, hvor sundhed defineres som et fuldstændigt stadium af fysisk, mentalt og socialt velvære og ikke blot fravær af sygdom og svaghed, er det utvivlsomt sundt at sætte sig ned, når vi spiser, fordi vi på den måde kan tage aktiv del i måltidet som social begivenhed, dyrke samværet og smage efter og nyde både smagen, måltidet og fællesskabet,« siger Mikael Schneider.

Ifølge ham signalerer det at stå op og spise, at vi er på vej videre og ikke er interesserede i at deltage i det sociale fællesskab, og derfor anbefaler han, at man af sociale årsager ikke står op og spiser.

Rejs dig op, og gå en tur efter måltidet

Men som forklaret tidligere, er der en tendens til, at vi generelt sidder for meget ned. Derfor foreslår Mikael, at man efter frokostpausen tager sig en rask gåtur, da man kan indhente nogle gode sundhedsmæssige virkninger som:

  • det slår blodsukkeret ned og forebygger sukkersyge
  • det løsner musklerne op og forhindrer spænding og smerte
  • du får frisk luft og gode ideer til dit videre arbejde

Med denne opsang siger vi tak for forskernes svar på spørgsmålet og sender en T-shirt til Stefan, som han både kan stå op og sidde ned og spise i.

Hvis du har et spørgsmål, som du tror, at videnskaben kan komme med en god forklaring på, kan du sende det til sv@videnskab.dk. Vil du i stedet bare have fat i en af vores t-shirts med rum-aben, kan du købe den her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk