Er der kommet flere jordskælv?
CLASSIC: Japan, New Zealand i 2011. Chile, Haiti og Vestjylland i 2010. Der er ikke lang tid imellem, at medierne skriver om små og store jordskælv. Men det betyder ikke, at de er blevet hyppigere, siger dansk forsker.

Hyppigheden af jordskælv er ikke blevet større. Men skælvet i Chile var ekstremt kraftigt. Tegningen viser, hvor der har været større jordskælv i en tilfældig uge. (Illustration: GEUS)

Hyppigheden af jordskælv er ikke blevet større. Men skælvet i Chile var ekstremt kraftigt. Tegningen viser, hvor der har været større jordskælv i en tilfældig uge. (Illustration: GEUS)

 

Et stort jordskælv ramte i 2011 Japan. Forrige år gik det blandt andet ud over Chile, og ikke mindst Haiti.

Ikke engang i Danmark slipper vi for, at jorden ryster under os ind imellem.

Vi hører en masse om jordskælv i medierne, men er det egentlig ensbetydende med, at jordskælvene er blevet hyppigere i den senere tid?

Bedre måleudstyr og større opmærksomhed

Det spørgsmål har vi stillet Trine Dahl-Jensen, der er geofysiker ved GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Hun peger på, at den øgede opmærksomhed på jordskælv nærmere skyldes bedre måleudstyr end flere jordskælv:

»De statistikker, jeg har kigget på, viser ikke, at jordskælvene er blevet hyppigere. I litteraturen har jeg ikke heller ikke set det,« fortæller hun.

De er vant til jordskælv i Chile, og langt de fleste huse i hovedstaden Santiago står endnu. En del bygninger er dog styrtet sammen på grund af byggesjusk. Her er det en nyopført sundhedsklinik, der har mistet en væg i et fattigt kvarter. (Foto: Daniel Brøns)

»Der sker ikke flere jordskælv, end der plejer.«

 

Chile er på top 10

Ifølge Trine Dahl-Jensen er vi til gengæld blevet bedre til at opdage jordskælvene:

»Vi får flere og flere målestationer, så vi får mere og bedre data. Naturligvis vil der blive registreret flere jordskælv - men Jorden er altså ikke ude af kontrol.«

Jordskælvet ud for Chile var til gengæld ekstremt kraftigt - det målte 8,8 på richterskalaen og får med sikkerhed en plads på top 10 over de kraftigste jordskælv siden år 1900.

Det kraftigste jordskælv, der er målt siden 1900, fandt også sted i Chile. Det var i 1960, og det målte 9,5 på richterskalaen.

(Artiklen er første gang udgivet i marts 2010 og opdateret i marts 2011, red.)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.