Brugte man doping i antikken?
Der er findes dopingskandaler i alle sportsgrene i dag, også under OL. Men hvor længe har det været sådan?

En måde at snyde på i antikken var at bestikke modstandere til at tabe f.eks. et kapløb. (Foto: Colourbox)

En måde at snyde på i antikken var at bestikke modstandere til at tabe f.eks. et kapløb. (Foto: Colourbox)

 

En højdespringer, en vægtløfter, en sprinter, en gymnast, en hammerkaster, en cykelrytter, en løber, en judo-kæmper og en kapgænger. 

Under de Olympiske Lege i London er foreløbigt ni atleter blevet sendt hjem før tid på grund af doping. Den helt store dopingskandale er udeblevet, men alligevel vidner sagerne om, at de ulovlige præparater stadig florerer i professionel sport.

Men hvornår blev doping egentlig en del af sportens verden, vil en læser gerne vide.

»Jeg har hørt, at brugen af doping går rigtig langt tilbage, måske helt tilbage til de Olympiske Lege i antikken. Er det rigtigt, og i så fald, hvad dopede man sig med?« spørger Mikkel Riis.

Vi bærer faklen videre til Birte Poulsen, der er lektor i klassisk arkæologi på Aarhus Universitet og medforfatter til bogen Den Græske Olympiade.

Myter om øgler, testikler og magi

Om antikkens ypperste atleter dopede sig, har længe været diskuteret. Både alkohol, urteudtræk og svampe nævnes som mulige dopingpræparater. Myterne er mange: Atleterne spiste øglekød tilberedt på en særlig måde, slugte rå dyretestikler og drak magiske trylledrikke.

Men i bund og grund ved vi ikke særligt meget om det, fordi kilder fra dengang ikke omtaler det, siger Birte Poulsen.

»Vi har ikke belæg for at sige, at sportsfolk dopede sig i den forstand, at det fik dem til at vinde. Men de har givetvis indtaget specielle ting, fordi de troede, at det ville få dem til at vinde,« siger hun.

Dengang havde sportsfolk ikke mulighed for at efterprøve stoffers gavnlige og præstationsfremmende virkninger. Derfor var der heller ikke noget grundlag for at kalde noget doping, selvom de muligvis har indtaget alverdens ting.

En del af de præparater, vi i dag kalder doping, stammer fra Sydamerika eller er kunstigt frembragt, så de græske atleter havde ganske enkelt ikke adgang til den slags.

Doping: Fokus på kosten

Fakta

De første Olympiske Lege man kender til, var i år 776 f.v.t. De blev afholdt hvert fjerde år ved helligdommen Olympia ved byen Elis i Grækenland. Alle de græske bystater var repræsenteret med én atlet i hver kategori. Der var omkring 40.000 tilskuere til legene, og formodentlig lige så mange bag kulisserne, såsom kokke, tjenestefolk og prostituerede.

Der findes dog enkelte beretninger om at atleter, der har vundet efter at have indtaget en særlig kost.

»Ifølge den antikke lægeforfatter Galen, der skrev om de Olympiske Lege, vandt en spartaner i 200 meter-løb, efter han havde levet på en diæt af figner,« siger Birte Poulsen.

I de senere antikke Olympiske Lege voksede begivenheden i både tilskuer- og deltagerantal, og der blev skabt bedre forhold for atleterne. De fik eksempelvis tilknyttet en kok, så de kunne følge en diæt, der var tilrettelagt for dem eller formodedes at give dem ekstra kræfter.

Man ved, der foregik snyd

Det er altså usikkert, om atleterne dopede sig. Men man ved, at der har foregået snyd af den ene eller anden art under de Olympiske Lege i antikken.

Det vidner en række statuer – såkaldte Zanes - rejst til ære for Zeus om. Baserne står der stadigvæk, og de kendes blandt andet også fra den antikke forfatter Pausanias, der rejste rundt i Grækenland i andet århundrede  e.v.t.

»Hvis en atlet blev taget i at snyde, så skulle vedkommende for egne penge rejse en statue af Zeus eller flere uden for det hellige område, hvor legene blev afholdt. Den skulle stå og vidne om, at vedkommende havde snydt,« siger Birte Poulsen.

Snyd var den ultimative skam

Hvis man vandt i en disciplin, fik man kun en olivenkrans. Men når man så vendte hjem til sin bystat, blev man overdænget med hyldest og hæder – og penge. Bystaterne var stolte over at have en olympisk vinder, så de fik statuer opført efter sig eller de fik større pengebeløb; 500 drakmer eller lignende.

Hvis man blev taget i at snyde medførte det til gengæld fratagelse af den hæder, ære og formue, atleter blev tildelt af deres bystat. Enkelte blev endda også forvist fra deres by.

Snyd kunne for eksempel være, at man betalte andre atleter for at tabe. Eller man stillede op for en anden bystat, end den man var født i. Det blev betragtet som den værste form for snyd – en betragtning, professionelle klubfodboldspillere nok ikke deler i dag.

Det at vinde var lig med den ypperste ære og rigdom, mens det at blive taget i snyd var forbundet med den største tænkelige skam.

Moderne doping opstod i det 20. århundrede

Der er sket meget fra det første OL til det igangværende OL i London. Men visse atleter vil stadig overtræde reglerne for at vinde. (Foto: Colourbox)

Ifølge Ask Vest Christiansen, der forsker i doping ved Sektion for Idræt på Aarhus Universitet, er der to svar på, hvornår doping opstod.

»Det ene svar, er at man har forsøgt at indtage præstationsfremmende stoffer siden antikken. Det andet er, at det opstod i 1960’erne, hvor det blev ulovligt,« siger han.

Han forklarer, at det er svært at tale om doping som begreb, før den tid hvor man begyndte at teste for det og dermed gjorde det ulovligt.

De tidligste beretninger om forsøg med doping i moderne tid lyder som en farlig leg med døden. For eksempel indtog cykelryttere, svømmere og boksere stoffer som alkohol, stryknin, kokain og heroin.

»Amfetamin blev opfundet i 1920’erne, og det blev gjort ulovligt i 1960’erne, efter nogle cykelrytteres indtag af stoffet var begyndt at give bekymrede miner,« fortæller Ask Vest Christiansen.

Siden udviklede man stofferne dianabol - et anabolt steroid - i 1950’erne, bloddoping i 1970’erne, væksthormon i 1985 og EPO i 1987, som sammen med amfetamin udgør de fem store dopingpræparater og metoder. 

Doping er altså absolut ikke noget nyt. Så længe der har været en lyst til at vinde, har der også været en vilje til at snyde.

Vi takker Birte Poulsen og Ask Vest Christiansen for deres svar og Mikkel Riis for hans spørgsmål. Vi kvitterer med en fin, pillegrå Videnskab.dk-t-shirt.

Hvis du også vil have fingrene i sådan én,  skal du sende dit spørgsmål til Spørg Videnskaben til redaktionen@videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk