Bliver man mere fuld af at drikke med sugerør?
Et sugerør går for at være en genvej til en større brandert. Passer det?
mere fuld af at drikke med sugerør myte

Du kender måske påstanden om, at man bliver mere fuld af at drikke med sugerør. Men er det en myte, eller er der noget om snakken? (Foto: Shutterstock)

Du kender måske påstanden om, at man bliver mere fuld af at drikke med sugerør. Men er det en myte, eller er der noget om snakken? (Foto: Shutterstock)

Det kunne være et godt trick for at spare på SU’en. Men det kunne også være en mors bekymring for alkoholens svøbe.

Videnskab.dk’s læser Emma Katrine Jeppesens mor er i hvert fald ude med noget af en påstand:

»Tænkte på noget, min mor sagde i går - hun sagde: Man bliver mere fuld af at drikke med sugerør! Men gør man egentlig det? Og - hvorfor/hvorfor ikke?« spørger Emma Katrine Jeppesen.

Redaktionen er fulde af gode bud

Redaktionen er fulde af gode bud:

»Der kommer mere luft med ind, når man drikker med sugerør, og så bliver man mere fuld«, siger en kollega.

»Der er vist også noget med bobler; man bliver vistnok mere fuld af champagne,« lyder et andet bud.

Andre ryster på hovedet:

»Det er da ren kemi og handler vel alene om, hvor meget du drikker og ikke hvordan,« lyder det fra en kyniker.

Sugerør gør dig ikke mere fuld. Men du kan til gengæld blive lidt mere fuld af at drikke champagne eller anden kulsyreholdig, alkoholisk drik, fortæller professoren. Når man får kulsyren ned i maven, bliver alkoholen nemlig hurtigere optaget, men det er altså en ganske lille effekt. (Foto: Shutterstock)

Men nok om vores uvidenskabelige bud – det er jo derfor, vi har ’Spørg Videnskaben’, og på Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet tager forskningsleder og professor Janne Tolstrup straks telefonen.

LÆS OGSÅ: Ti myter om alkohol: Tømmermændene

Ingen videnskabelige undersøgelser af sugerørsdrikning

Selv om der hende bekendt ikke findes en skudsikker, videnskabelig test af spørgsmålet, så har hun alligevel et bud:

»Det er meget svært at forestille sig, at man skulle kunne blive mere fuld af at drikke med sugerør. Altså, hvis man drikker hurtigere med sugerør, bliver man måske hurtigere fuld, men i sidste ende bliver man ikke mere fuld,« siger Janne Tolstrup.

Men hvad nu hvis der slipper mere luft ind, når man drikker med sugerøret?

»Jamen, man får da ikke mere luft ind, når man drikker med sugerør. Og uanset hvad, så gør det heller ingen forskel,« fastslår Janne Tolstrup.

Til gengæld kan der være en effekt i at drikke champagne eller anden kulsyreholdig, alkoholisk drik, fortæller professoren.

LÆS OGSÅ: Paradoks: Hvorfor drikker vi alkohol?

Champagne giver bobler i blodet

»Der er lavet en godt nok meget lille undersøgelse, der viser, at man bliver lidt mere fuld af væsker med brus. Det skyldes, at når man får kulsyren ned i maven, så bliver alkoholen hurtigere optaget, men det er altså en ganske, ganske lille effekt,« siger Janne Tolstrup.

Hun er i øvrigt godt bekendt med alkoholmyter:

»Da jeg var ung, var der nogen der påstod, at kogt cola forstærkede effekten. Der er også nogle læger, der har undersøgt, om man kunne optage alkohol gennem fødderne og derfor tog fodbad i alkohol, men begge dele var uden virkning,« konstaterer Janne Tolstrup.

Og slår så endelig fast:

»Til syvende og sidst handler det om, hvilken mængde alkohol du drikker, og hvor hurtigt du drikker den.«

LÆS OGSÅ: Ti myter om alkohol: Branderten 

»Det er meget svært at forestille sig, at man skulle kunne blive mere fuld af at drikke med sugerør. Altså hvis man drikker hurtigere med sugerør, bliver man måske hurtigere fuld, men i sidste ende bliver du ikke mere fuld«

Janne Tolstrup, forskningsleder og professor, Statens Institut for Folkesundhed.

Ifølge en helt anden myte hævdes det, at alkohol gør smuk, men det glemte vi at spørge Janne Tolstrup om.

Til gengæld er det et faktum, at en Videnskab.dk-t-shirt gør smuk. Og sådan en er på vej til Emma Katrine Jeppesen for det gode spørgsmål.

Skulle du selv få lyst til en opgradering af garderoben kan du skrive et godt spørgsmål til sv@videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Findes der en modgift mod alkohol?

LÆS OGSÅ: Ti myter om alkohol og tømmermænd

LÆS OGSÅ: Hvad er mest usundt: Stoffer, alkohol eller cigaretter?

LÆS OGSÅ: Amerikansk topforsker chokeret over, at 16-årige danskere må købe alkohol 

LÆS OGSÅ: Skåååål! Det sker i kroppen ved de forskellige promiller

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk