Hvor længe er det nu, man må være i solen? Det spørgsmål stiller mange sig selv hvert år, når sommerens kraftige sol begynder at skinne.
Spørgsmålet er dog ikke så let at svare på, fordi den målemodel vi hidtil har brugt, slet ikke fungerer, hvis man spørger overlæge, professor ved Københavns Universitet og dr.med. Hans Christian Wulf, som forsker i hudkræft.
»Den hidtil anvendte model virker slet ikke. Det er en relativ skala, der ikke tager højde for, hvor lang tid man skal opholde sig i solen for at blive solbrændt, og på hvilken årstid,« siger han.
Derfor skal der laves en ny model på baggrund af den store mængde data, som op mod 1.300 skoleklasser samler ind her i september og oktober.
Undersøgelsen er en del af det såkaldte Masseeksperiment 2011, som er udviklet i samarbejde mellem Dansk Naturvidenskabsformidling, Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, samt Bispebjerg Hospitals Hudafdeling.
Masseeksperimentet skal gøre os klogere på UV-stråling
I bestræbelsen på at udvikle en ny metode til måling af hudtyper, der afgør, hvor skoldet man bliver, er de ca. 30.000 elever fra folkeskoler og gymnasier en stor hjælp for Hans Christian Wulf og hans forskerkolleger.
»Alle klasser får tilsendt måleudstyr til at måle klassens hudtyper. På den måde vil der ikke være nogen subjektiv vurdering af egen hudtype. Klasserne skal også stille sig op på række fra lyseste elev til mørkeste og finde gennemsnitspersonen, medianværdien. Målet er at få lavet en ny hudtypeklassificering, som kan bruges af alle,« beretter professoren.
Men hvorfor skal eleverne beskæftige sig med deres hudfarve? Til det svarer Hans Christian Wulf:
»Fokus på emnet er vigtigt. Der er hele oplysningsaspektet mht. beskyttelse, men det vigtigste er, at der kommer opmærksomhed om hudtype og solens UV-stråling. Forhåbentlig kan det få folk til at beskytte sig bedre – først og fremmest skal der fokus på emnet! For hudkræfttilfældene i Danmark er bare steget og steget de sidste mange år.«
Svarene og målingerne giver hver enkelt elev et pointresultat, der umiddelbart kan bruges til at finde ud af, hvor meget sol huden kan tåle, og hvor godt eleven passer på solen. Svarene bliver også efterfølgende lagt ind af hver lærer på masseeksperimentets hjemmeside, hvor klasserne kan sammenligne sig med hinanden.
Hans Christian Wulf forventer, at de foreløbige resultater af eksperimentet foreligger sidst i november i år. Han kan endnu ikke sige, hvornår en ny model ligger klar.