Nu kan du holde dig opdateret om forskning i statskundskab
Folk, der gerne vil holde sig opdateret om danske forskningsresultater inden for statskundskab, har i dag ingen reel mulighed for det. I en serie hos Videnskab.dk får du nu overblikket.

I en ny serie her på Videnskab.dk kan du blive opdateret på den seneste forskning i statskundskab. Politologisk Årbog 2013 består af 31 artikler, skrevet af forskerne selv. Serien bringes her på Videnskab.dk i løbet af de kommende måneder.

I en ny serie her på Videnskab.dk kan du blive opdateret på den seneste forskning i statskundskab. Politologisk Årbog 2013 består af 31 artikler, skrevet af forskerne selv. Serien bringes her på Videnskab.dk i løbet af de kommende måneder.

Dansk statskundskab er i en rivende udvikling. I dag findes der institutter for statskundskab ved fem universiteter – og større eller mindre statskundskabsmiljøer ved flere andre institutioner rundt omkring i landet.

Antallet af forskere og studerende har aldrig været højere. Der uddannes flere kandidater og produceres mere forskning end nogensinde før.

Samtidig er der sket en internationalisering, hvor ikke mindst forskningen i langt videre omfang end tidligere bliver afrapporteret i engelsksprogede tidsskrifter. Det giver efterhånden ikke ret meget mening at tale om dansk statskundskabsforskning.

Ny forskning kræver stor dataindsamling

De fleste vil være enige i, at internationaliseringen har medført større specialisering. De tekniske og analytiske krav til forskningen stiger løbende. Det er både godt og skidt.
Det er godt, fordi det har forbedret mulighederne for at opnå indsigter også i mere komplekse forhold. Mange politiske fænomener er netop særdeles komplekse:
Hvordan skabes eksempelvis levedygtige demokratier? Og hvad med en effektiv og engageret offentlig forvaltning?

At besvare den type spørgsmål kræver ganske enkelt, at man dykker ned i stoffet og ofte også, at man anvender avancerede metoder såsom store nye dataindsamlinger og komplicerede statistiske beregninger.

Specialisering gør det svært

Men specialiseringen har også medført, at det bliver sværere og sværere for alle andre end de særligt indviede at følge med i forskningsresultaterne.
Dette skyldes ikke bare, at afrapporteringen ofte lader en hel del tilbage at ønske rent formidlingsmæssigt, men i mindst lige så høj grad, at antallet af tidsskrifter er vokset markant.

Ingen – heller ikke fuldtidsansatte forskere – har mulighed for at følge med i alle udgivelserne.

Folk, der gerne vil holde sig opdateret om dansk statskundskabsforsknings resultater på en bare nogenlunde systematisk måde, har i dag ingen reel mulighed for det.

Årbog gør læsning mulig

’Politologisk Årbog’ forsøger at opfylde dette behov. Årbogen indeholder 31 bidrag skrevet af danske forskere. Alle bidrag er baseret på ny forskning bedrevet af forfatterne selv.
Bidragene er blevet udvalgt, fordi de på fornem vis opsummerer både bredden og den høje kvalitet i dansk statskundskab.

De 31 artikler bringes her på Videnskab.dk hen over sommmeren 2013 og udkommer til august i bogform på Hans Reitzels forlag.

Udvælgelsen er foretaget af en redaktionskomité bestående af forskere fra universiteterne i Aalborg, Aarhus, København, Odense og Roskilde.
På den måde sikres det, at bidragene faktisk er et dækkende billede af dansk statskundskab.

Hvert bidrag slutter med en henvisning til, hvor man kan læse mere. Det håber vi, at mange vil gøre. God læselyst!

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk