KORT NYT FRA UDLANDET:
En kost med valnødder kan sænke kolesteroltallet, hjælpe kredsløbet og forbedre kostens kvalitet, indikerer et nyt studie fra Yale University og Griffin Hospital i USA. Det skriver MedPage Today.
»Valnødder er unikt næringsrige, så de kan formentlig bibringe fordele, som andre nødder ikke har,« siger læge og førsteforfatter til studiet, David Katz fra Yale University School of Medicine til MedPage Today.
Studiet er publiceret i tidsskriftet BMJ Open Diabetes School of Medicine.
Til forsøget skulle 112 testpersoner med et halvt års mellemrum enten spise 56 gram valnødder om dagen som en del af deres øvrige kost eller helt udelade valnødder fra kosten.
Uanset om testpersonerne startede med at spise valnødder i et halvt år, eller om de startede med at udelukke valnødder fra kosten i et halvt år, fik “valnødde-gruppen” generelt bedre kostvaner i forsøget.
De fik også forbedringer til ‘endothel-laget’, der er et cellelag, som beklæder indersiden af hjerte, blodkar og lymfekar, og deres blods indhold af det kritiske LDL-kolesterol blev sænket.
Samtidig havde de 56 gram valnødder om dagen – omtrent en håndfuld – ikke nogen negativ effekt, hverken på forsøgspersonernes BMI, fedtprocent, blodtryk eller livvide.
»Vores resultater bestod, efter vi kontrollerede for alder, køn, kalorieindtag, fiberindtag, indtag af monoumættede fedtsyrer, flerumættede fedtsyrer, omega-3 indtag og fysisk aktivitetsniveau,« skriver forskerne i deres artikel.
Selvom der ikke er beviser for det i dette studie, er det dog stadig muligt, at en daglig håndfuld af de energirige valnødder også kan være med til at øge vægten, fortæller forskerne.
Læs også:
Aminosyrer i nødder fjerner fedme og diabetes
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on