KORT NYT FRA UDLANDET:
Den lille rumsonde Philae, der sidste uge landede på den fjerne komet 67P/Churyumov–Gerasimenko, har fundet organisk kulstof på det fjerne himmellegeme.
Det beretter tysker foskere fra det tyske rumfartscenter, DLR til Reuters.
Inden Philae løb tør for strøm, nåede den at ‘sniffe’ til de gasser, som findes ved kometen. Ud fra de data, som det skabte, kan de tyskere forskere nu konkludere, at kometen sandsynligvis indeholder de basale elementer, der kræves for at liv kan opstå.
Seniorforsker ved Aarhus Universitet, Søren Vrønning Hoffmann, der selv er tilknyttet Rosetta-missionen, fortæller imidlertid til dr.dk, at fundet ikke nødvendigvis er så banebrydende, som man skulle tro.
»Sondens ‘sniffer’, eller næse kan man kalde den, fandt kuldioxid, kulilte, ammoniak og metan. De stoffer hører ikke til sjældenheder i universet og betyder ikke nødvendigvis, at der er liv. Men det er alligevel fantastisk, for de er byggeblokkene, som mere komplekse molekyler, som for eksempel aminosyrer, er lavet af,« siger Søren Vrønning Hoffmann til dr.dk.
Fund af aminosyrer på kometer, som er faldet ned på Jorden, har skabt en teori om, at livets byggesten kom til Jorden med kometer. Med Rosetta-missionen har vi for første gang fået mulighed for at lede efter aminosyrer på en komet, som helt sikkert ikke kan have fået tilført aminosyrer fra Jorden.
»Det fantastiske ved Rosetta-missionen er, at vi kan undersøge en uberørt komet. Finder vi aminosyrer her, bekræfter det, at de gamle fund ikke var kontamineret af aminosyrer fra Jorden,« siger Søren Vrønning Hoffmann til dr.dk.
Ifølge Reuters er det endnu ikke klart, om der er tale om komplekse eller mere enkle kulstofforbindelser.
Læs også:
Kometlanding: Europa har givet USA baghjul i rummet
Problemer på komet efter historisk landing
YES, Rosettas landingsfartøj er landet – men det er ikke sikret
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
phy & ne