KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Visse materialer har den forunderlige egenskab, at de ændrer temperatur alt efter det tryk, de påvirkes med. Sådanne elastokaloriske materialer kan i princippet erstatte kompressoren i køleskabe, klimaanlæg og varmepumper, som så kan blive mere effektive og miljøvenlige.
I stedet for et kølemiddel, der veksler mellem at være en gas og en væske, kan man bruge et fast stof, som udvikler varme, når det bliver sat under tryk og så køler af igen, når trykket letter.
Den elastokaloriske effekt har været kendt i årtier, men det har været svært at finde materialer, der kunne bruges i praksis. Nu mener en gruppe forskere fra Institut for Energikonvertering og -lagring på Danmarks Tekniske Universitet dog, at de er kommet på sporet af sådan et materiale.
De har undersøgt en særlig legering af nikkel og titan og er kommet frem til, at den burde kunne bruges i kølesystemer. Forskerne har beskrevet forsøgene i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Journal of Applied Physics.
Nu er næste skridt at bygge en prototype, som kan demonstrere potentialet i teknologien. Hvis det lykkes at kommercialisere den, kan det i første omgang blive rumfartøjer, der kan få glæde af kølesystemer baseret på elastokaloriske materialer, for de fungerer fint i vægtløs tilstand.
Læs også:
Magnetisk køleskab halverer elregningen
Magnetisk køling – køleteknologi med en varm fremtid
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
hb