KORT NYT FRA UDLANDET:
Tropiske skove kan måske ikke bekæmpe den globale opvarmning, sådan som forskerne ellers hidtil har troet.
Klimaforskere har ifølge Sciencemag.org længe været overbevist om, at når atmosfærens indhold af CO2 stiger, sætter det ekstra skub i fotosyntesen – og dermed bliver skovene i stand til at optage mere CO2 og lagre det som træ.
Derfor har mange klimamodeller regnet med, at denne effekt ville bremse stigningen i atmosfærens indhold af CO2.
Men nye analyser af træringe kan slet ikke finde tegn på, at træerne i Bolivia, Cameroon og Thailand har haft stigende vækst i de seneste 150 år.
»Vores undersøgelse viser, at disse klimamodeller er for optimistiske. Vi skal ikke forvente, at de tropiske skove vil yde os nogen særlig hjælp med at modvirke klimaændringerne,« siger den hollandske forsker Peter van der Sleen til Sciencemag.org.
Flere forskere er dog skeptiske over for resultaterne af den nye undersøgelse, som er publiceret i Nature Geoscience.
Ifølge Sciencemag.org er det veldokumenteret, når forskerne kigger på enkelte blade, at planter ikke alene vokser hurtigere men også har brug for mindre vand, når de har mere CO2 til rådighed. På den større skala i økosystemet, hvor man ser på alle træerne i en tropisk sko, bliver tingene imidlertid langt mere komplicerede, og effekten af CO2 på planternes vækst bliver mere usikker.
Læs også:
Svamp bremser den globale opvarmning
Biobrændsel og etik – må vi fælde de indonesiske regnskove?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb