KORT NYT FRA UDLANDET:
Et forskerhold fra et af verdens bedste universiteter, Massachusets Institute of Technology i USA, har fået hele 3000 atomer til at kommunikere med hinanden. Når de ved hjælp af en enkelt lille lyspartikel ændrede på ét atom, påvirkede det med det samme alle de andre atomer. Et fænomen fra kvantemekanikken, der kaldes ‘sammenfiltring’. Det skriver ScienceDaily.
Med en laser sendte forskerteamet lyspartikler, kaldet fotoner, gennem en sky af atomer og målte derefter med detektorer, om lyspartiklerne blev slået lidt ud af deres oprindelige bane. Når en lyspartikel afveg fra sin oprindelige bane, var det et tegn på, at den havde ‘ramt’ et atom. Derefter kunne forskerne tælle antallet af atomer, der havde ændret sig og altså derved hvor mange atomer, der havde ‘snakket’ med hinanden.
»Det kan være svært at forestille sig, at en enkelt foton skulle kunne ændre på 3000 atomers egenskaber, men det kan den – den skaber sammenhænge som slet ikke fandtes før,« siger forskerholdets frontmand professor i fysik Vladan Vuletic fra Massachusets Institute of Technology til ScienceDaily.
Det er et stort gennembrud, fordi forskerne har brug for store systemer af atomer, der alle sammen hænger sammen og kommunikerer med hinanden, for at kunne bygge den eftertragtede kvantecomputer. Derudover kan forskningsresultatet også bruges til at lave ultrapræcise atomure, hvilket forskerholdet nu vil arbejde videre på.
Studiet er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.
Læs også:
Forskere vil skabe nyt internet med kvante-kræfter
Kvantehukommelse – en nål i en høstak
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il