KORT NYT FRA UDLANDET:
Fra 1980’erne og frem diskuterede vi drivhusgasser til den store guldmedalje, men engang omkring 1998 blev stigningen i Jordens gennemsnittemperatur bremset.
Det var en afvigelse fra det scenarie, som blev forudsagt af klimamodellerne. En række forskere kalder opbremsningen for en pause. Men det er en pause, som ikke vil vare evigt, ifølge et nyt forskningsresultat. Det skriver Sciencemag.org.
Byron Steinman, klimaforsker ved University of Minnesota’s Large Lakes Observatory, er hovedforfatter til et nyt studie, hvor de argumenterer for, både cyklusseri Atlanterhavet og cyklusser i Stillehavet har haft en stor betydning for temperaturerne på den nordlige halvkugle igennem sidste århundrede.
Men i de sidste par årtier er det kun Stillehavet, som har drevet temperaturfaldet og har været modvægt til den globale opvarmning, ifølge den nye forskning.
Dette er dog blot en midlertidig ’balsam’, Siger forskerne. Temperaturerne vil stige igen, når effekten af de naturlige cyklusser i Stillehavet ophører.
Forskningsresultatet er udkommet i tidsskriftet Science.
Læs også:
Klima-gennembrud: 1.400 års globalt klima kortlagt
Rapport: Danmarks klima bliver varmere og vådere i fremtiden
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp