KORT NYT FRA DANMARK:
Amatørarkæologer har gjort et usædvanligt fund af otte drikkebægre i sølv fra vikingetiden. Der er næsten ingen tvivl om, at de nyfunde sølvbægre hører til det berømte Fejøbæger, som blev fundet samme sted i 1872. Det skriver Museum Lolland-Falster i en pressemeddelelse.
»Det er lidt af en sensation,« vurderer Kasper Søsted, museumsinspektør på Museum Lolland-Falster, begejstret og uddyber:
»Vi ved nu, at fundet er større, end vi troede, og det giver samtidig nye oplysninger om vikingetiden – både på Fejø og i hele regionen.«
Fejøbægeret er en såkaldt pyxis, som kristne bruger til at opbevare nadverbrød til den kristne messe. Bægeret er med stor sandsynlighed fremstillet i Europa, hvor de tilhørende drikkebægre af sølv formentlig er lavet af danske vikinger.
Det er ikke sikkert at sølvbægrene fra Fejø har tilhørt en tidlig kristen viking, eller om drikkesættet er blevet fyldt med mjød til vilde hedenske fester. Men det har uden tvivl været meget værdifuldt i vikingetiden.
»Det, at man har valgt at grave drikkesættet ned, tyder på, at det har haft stor betydning for dem, der har ejet det,« konkluderer Kasper Søsted.
De otte nye sølvbægre skal sendes til Nationalmuseet for yderligere undersøgelser.
Her ses de nyfundne sølvbægre, der med stor sandsynlighed hører til det berømte Fejøbæger. (Foto: Torben Christjansen)
Læs også:
Stor vikingeskat fundet i Skotland
Skal vi beholde vikingernes tyvekoster?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il