KORT NYT FRA UDLANDET:
Ny forskning viser, at havene på vores klode i værste fald vil stige 1,8 meter i dette århundrede.
Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Spørgsmålet om, hvor meget det globale havniveau gennemsnitligt vil stige, er blandt andet afhængigt af, hvor meget af Jordens is, der vil smelte – ifølge pressemeddelelsen drejer det sig først og fremmest om de to store, kilometertykke iskapper på Grønland og Antarktis, men også om bjerggletchere.
I 2013 kom en rapport fra FN’s Klimapanel med informationer om fremtidens havniveau, som ifølge Københavns Universitet var baseret på de bedste tilgængelige beregninger af fremtidens havniveau.
Men klimapanelet var ikke i stand til at komme med en sandsynlig grænse for, hvor meget havet maksimalt ville stige i dette århundrede, lyder det i universitetets pressemeddelelse.
»Vi ville gerne prøve at beregne en øvre grænse for havstigningen, og det helt store spørgsmål er smeltningen af iskapperne, og hvor hurtigt det vil ske. FN’s Klimapanel er begrænset til kun at bruge resultater baseret på modeller af hver proces, der bidrager til havniveauet,« fortæller Aslak Grinsted, lektor i Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet i pressemeddelelsen fra Københavns Universitet.
Han har sammen med forsker fra England og Kina udarbejdet nye beregninger, som nu finder en sandsynlig øvre grænse for, hvor meget havet vil stige.
»Vores beregninger viser, at havet højst sandsynligt vil stige med omkring 80 cm. En stigning på mere end 180 cm er mindre end 5 procent sandsynlig. Vi finder, at en havstigning på mere end 2 meter er usandsynlig,« fortæller Aslak Grinsted om resultaterne, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research Letters.
Læs også:
IPCC: Klima-forandringer giver sult og sygdom om få årtier
Havet stiger: Kan man bygge et dige rundt om Danmark?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb