KORT NYT FRA UDLANDET:
Den 4 marts 2002 mistede et hold amerikanske soldater forbindelsen til hovedkvarterets kontroltårn i Afghanistan. Den grufulde konsekvens var, at dét, som skulle have været en redningsaktion, endte i en 17 timer lang kamp og et blodbad for det lille hold soldater.
Forskere ved Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory i Laurel, Maryland, peger nu på en ganske usædvanlig forklaring på ’kommunikationsblackoutet’, skriver Sciencemag.org.
På tidspunktet for auktionen lå en plasma-boble oppe over skyerne i ionsfæren. I dette lag forvandler Solens ultraviolette stråling gasmolekyler til ladede ioner ved at fjerne elektroner fra molekylerne.
Denne tunge sky af ioner, kaldet plasma-bobler, formes mellem 85 til 595 kilometer over Jordens overflade, og kan potentielt vokse til mere end tusind kilometer i bredde. Derudover, har boblen gevaldigt fart på. Den suser opad ved flere hundrede meter i sekundet. Heldigvis falder mængden af plasmaen, når solen går ned, og situationen bliver normal igen, da ionerne lidt efter lidt blandes med den omkringliggende, neurale atmosfære.
I takt med at plasma-boblen vokser, skabes elektromagnetisk turbulens, som kan forstyrre radiosignaler, såsom forskerne mener, det skete i Afghanistan.
Soldaterne var sendt af sted for at redde deres kammerater, som tidligere på dagen var blevet skudt ned af al-Qaida. I stedet for gik de selv i samme fælde, da kontroltårnets advarsel om fare aldrig nåede frem.
»Jeg havde ikke forestillet mig at finde denne slags påvirkning fra rumvejr,« siger rumforsker og studiets leder Michael Kelly til Sciencemag.org. Han forklarer, at radiosignaler brydes, ligesom når en lyskilde sendes gennem vand.
Dengang i 2002 havde man ikke udstyret til at måle plasma-bobler, og derfor var situationen dengang umulig at forudse, skriver Sciencemag.org.
Aktionen forbliver en af de mest brutale møder med al-Qaida. Den kostede syv amerikanske liv.
Læs også:
Rumstorme truer Jordens elforsyning
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lf