KORT NYT FRA DANMARK
En graviditet varer normalt 40 uger, men for nogen trækker graviditeten i langdrag. Jo længere man går over tid, jo større bliver risikoen for komplikationer.
Derfor begyndte man i 2009 i Danmark at sætte flere fødsler i gang inden uge 42. Håbet var, at det ville sænke antallet af fødselskomplikationer, og det er netop hvad det har gjort, ifølge en ny undersøgelse af danske forskere.
Det skriver det videnskabelige tidsskrift BJOG i en pressemeddelelse.
De danske forskere har gennemgået 770,096 fødsler fra 2000-2012 ved hjælp af tal fra blandt andet det danske sundhedsregister.
I de 12 år er antallet af igangsatte fødsler steget fra 9,1 procent til 26 procent. I samme periode er antallet af børn født med asfyksi, også kaldet skindødhed, hvilket blandt andet giver barnet problemer med vejrtrækning og hjerteslag, faldet med 23%. Antallet af børn født med spastisk lammelse er ligeledes faldet med 26%. Sidst, men ikke mindst, er antallet af dødfødsler halveret.
»Vores resultater tyder på en generel forbedring af perinatale omstændigheder (hvordan babyens tilstand er efter fødslen, red),« siger Øjvind Lidegaard og henviser til den ændring, at flere fødsler er blevet sat i gang inden graviditetens 42. uge siden 2009.
BJOG’s medredaktør John Thorp skriver i pressemeddelelsen, at »det kræver yderligere uddannelse og kontrol, før andre landre kan få gavn af resultaterne.«
Den videnskabelige artikel kan læses i det videnskabelige tidsskrift BJOG.
Læs også:
Stor forskel på dødfødsler blandt nydanskere
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
josa