D-vitamin er vigtig for os af flere årsager. Får man for lidt D-vitamin, kan man ikke optage kalcium i tarmen via kosten og så hentes calcium fra knoglerne i stedet for at opretholde kalciumkoncentrationen i blodet, og det kan bl.a. medføre knogleskørhed.
– Men jeg vil samtidig understrege, at det bestemt ikke er anbefalelsesværdigt at spise mere end det. Man kan godt få for meget D-vitamin og det kan i værste fald lede til ophobning af kalcium i de bløde organer, siger Susanne Gjedsted Bügel, lektor ved Institut for Human Ernæring med speciale i bl.a. vitaminer ved Det Biovidenskablige fakultet.
Susanne Gjedsted Bügel spiser dog selv en d-vitaminpille i vinterhalvåret på 20µg om dagen. Og tror på at det er en god ide at spise et tilskud på 10-20 µg om dagen i vinterhalvåret, skriver dr.dk.
– Koncentrationen af kalcium skal være konstant, er den ikke det, kan cellerne ikke kommunikere med hinanden. Kalcium er et af de stoffer der sørger for at der er kommunikation mellem cellerne, forklarer Susanne Gjedsted Bügel.
For at vi skal kunne danne D-vitamin i huden, kræver det at solen står forholdsvist højt på himlen for at solens UVB-stråler i den rette bølgelængde kan ramme vores hud. På jordens nordlige breddegrader som f.eks. i Norden og i Danmark betyder det, at vi kun kan danne D-vitamin i huden i sommerhalvåret, forklarer lektor Rikke Larsen Cand. Scient. i Human Ernæring, Metropol .
Vi kan godt lagre de D-vitaminer, vi har optaget henover sommeren. Der er bare ikke nok til hele vinteren. Derfor er vi også afhængige af de D-vitaminer, vi får gennem kosten. Havde Danmark været placeret ved ækvator havde vi overhovedet ikke behøvet at koncentrere os om indholdet af D-vitamin i vores kost. Med andre ord: Find balancen, når du spiser D-vitaminer.
Læs også: D-vitamin er immunforsvarets batteri