KORT NYT FRA DANMARK
For 4.000 år siden opfandt grønlændere den transportable spæk-lampe. Det var et kæmpe nybrud i forhold til de store, stationære spæk-lamper, man hidtil havde brugt til at skabe lys og varme, skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.
»De små, runde spæklamper af fedtsten, som man opfandt i Vestgrønland, gjorde det muligt at flytte lyset rundt i boligen og tage det med udenfor, ligesom spæklampen nemt kunne medbringes på lange rejser,« siger forskningsprofessor på Nationalmuseet Bjarne Grønnow, som sammen med to kollager står bag de nye studier af spæk-lamper.
Det var Saqqaq-folket, som efter næsten 500 år i Grønland fandt på at gøre lyset transportabelt ved at skabe de små lamper, der i efterfølgende århundreder spredte sig til resten af arktis.
Spæklampen fungerer på samme måde som olielamper og stearinlys. Lampens væge var af mos, som lå i smeltet spæk i en lille rund, flad skål, som den var stukket ned i. I de første spæklamper lå vægen omkring en lille kegle af fedtsten midt i lampen, så den ikke ’druknede’ i olien.
Læs også:
Forskere: Det går faktisk godt i Grønland
Derfor forsvandt vikingerne fra Grønland
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ne