KORT NYT FRA UDLANDET
Nyresten (urolithiasis) er ikke rart at have siddende fast i sin nyre eller urinleder. Det er heller ikke sjovt at rende rundt med knogleskørhed (osteoporose). Og nu kan der endda vise sig at være en sammenhæng mellem disse to trælse tilstande. Det fremgår af medpagetoday.com.
Et retrospektivt kohortestudie viser, at mænd med nyresten har en signifikant øget risiko for knoglebrud på 13 % sammenlignet med mænd uden nyresten. Blandt kvinder med nyresten var risikoen for knoglebrud (statistisk signifikant) øget med 55 % i aldersgruppen 30-79 år.
Forskerholdet bag studiet har gennemgået elektroniske patientjournaler fra 553 lægehuse i Storbritannien for 51.785 patienter med nyresten og 517.267 matchende kontroller. Deres gennemsnitlige alder var 53 år og mænd udgjorde 67 % af populationen.
En stor andel af patienterne med tilbagevendende nyresten havde forhøjet calcium i urinen (hypercalciuria), som kan påvirke knoglernes ombygning negativt. En hypotese er, at forhøjet calciumkoncentration bevirker en mindskelse af knoglernes mineraltæthed.
Studiets svaghed er, at det er af et retrospektivt (tilbageskuende) design. Derfor er det umuligt at bestemme det tidsmæssige forhold mellem nyresten og knoglebrud i kortlægningen af årsag og virkning.
Det kan eksempelvis være, at forhøjede calciumkoncentrationer i urinen ligger til grund for både nyresten og knogleskørhed, og at der altså ingen selvstændig sammenhæng er mellem nyresten og knogleskørhed.
Læs også:
Kalk og D-vitamin gør dig til en overlever
Verdenskendt medicin ser ud til at give knogleskørhed
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ssm