KORT NYT FRA UDLANDET:
Immunforsvarets små dræbermaskiner, T-cellerne, kan sagtens selv jage og dræbe syge celler. Problemet har været, at kræftceller er formidable til at gemme sig. Men nu har norske forskere udviklet en vaccine, der hjælper immunforsvaret med at genkende og spore dem. Det skriver Forskning.no.
»Immunsystemet er nogle gange som en narkotikahund med bind for næsen. Den kan ikke lugte sig frem til kræften. Vores forsøg viser, at det er muligt at fjerne dette bind, sådan at immunsystemet selv opdager og dræber kræftcellerne,« fortæller forskningsleder Arne Kolstad fra Radiumhospitalet i Oslo til Forskning.no.
Arne Kolstad og hans forskerhold udviklede vaccinen ved at dyrke hvide blodceller i laboratoriet fra 14 patienter med indtil nu uhelbredelig lymfekræft. Efter behandling oplevede størstedelen af patienterne, at sygdommen var på alvorligt tilbagetogt. Og to af patienterne holdt helt op med at have symptomer.
Forskerholdet udviklede vaccinen i flere trin: Først skal de hvide blodceller programmeres til at genkende og spise døde kræftceller. Dernæst får de lov at træne sig på en strålebehandlet kræftknude, og til sidst er de blevet i stand til også at spore levende kræftceller – og sende T-cellerne på jagt.
Forskningsresultatet er publiceret i det medicinske tidsskrift Blood.
Læs også:
Danske forskere udvikler nyt antistof mod kræft
Derfor er immunterapi til kræftpatienter så effektiv
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il