Højteknologifonden skriver i en pressemeddelelse, at de sammen med danske virksomheder og universiteter har invisteret en halv milliard i 21 samarbejder mellem virksomheder og universiteter. Der er tale om udviklingssamarbejder skal munde ud i ny viden, som danske virksomheder kan leve af i fremtiden.
Tre eksempler på samarbejder, som har fået penge fra fonden.
Nanoteknologi skal finde nye oliefelter i Nordsøen
En af udfordringerne i den danske Nordsø er, ifølge pressemeddelelsen fra Højteknologifonden, at bringe udgifterne ned, så det kan betale sig at udvikle selv mindre olieforekomster. Nano-Science Center på Københavns Universitet og Maersk Oil vil udvikle en hurtig og billig metode baseret på nanoteknologi til at vurdere oliepotentialet i Nordsøens kridtreservoirer. Det kan bringe nyt liv til Nordsøens henlagte områder, så olieproduktion kan fortsætte i mange år fremover. Højteknologifonden støtter projektet med 15 mio. kroner.
Ny teknologi skal lette sikkerhedsprocedurer for flyrejsende
Et andet projekt er at udvikle en ny skanningsteknologi, der skal overflødiggøre skanneren, som vi kender den, og dermed forenkle og effektivisere sikkerhedstjekket i lufthavnen. Teknologien skal kombineres med et intelligent system, som blot behøver informationerne fra boardingpasset for at guide passageren gennem lufthavnen og løbende give den rejsende individuel relevant rejseinformation. Projektet er støttet med 15 millioner kr. fra Højteknologifonden.
Det skal være nemmere at forudse vand i kælderen
Det er ikke godt, når der kommer vand i kælderen som følge af for eksempel skybrud. Derfor er det godt at kunne forudse, hvor oversvømmelser vil ske. Datagrundlaget for udpegning af risikoområder eksisterer i vid udstrækning allerede. For eksempel har Danmarks Højdemodel flere hundrede målinger på en almindelig parcelhusgrund. Højdemodellen kan derfor bruges til at forudsige meget præcist, hvor vandet løber og samler sig under et skybrud. Desværre gør den store mængde data det også svært at udnytte målingerne til at udpege risikoområder. Danmarks Højdemodel alene indeholder over 25 milliarder målinger. Eksisterende software kan simpelthen ikke håndtere så store datamængder effektivt nok.
I et nyt projekt vil en virksomhed og forskere udvikle bedre programmer, som kan analysere oversvømmelsesrisiko baseret på detaljerede højdemodeller
Fond vover pelsen
Højteknologifonden har allerede over 300 virksomheder i sin portefølje af projekter. Alligevel er to ud af tre af virksomhederne i de nye projekter med for første gang:
»Det er glædeligt at se de mange nye virksomheder, der vælger at investere i udvikling af ny teknologi trods de risici, det bærer med sig. Det koster noget at deltage i forskning sammen med andre. Men det er vigtigt at vove pelsen, når de ny idéer er rigtig attraktive,« siger Carsten Orth Gaarn-Larsen, direktør i Højteknologifonden.
Investeringerne har et samlet budget på 480 millioner kr. Du kan se listen over de 21 projekter her.
Læs også: Danskere skaber gennembrud i forståelsen af bakterier