KORT NYT FRA DANMARK:
Forskere fra Statens Serum Institut har udviklet en ny metode til beregne og vurdere salmonellasmitterisiko, skriver institutionen i en pressemeddelelse.
Det er nemlig ikke helt nemt at finde ud af i hvilke lande, der er størst risiko for at blive ramt af salmonella. Der er nemlig store forskelle i raten af salmonella tilfælde fra land til land: Fx er raten ca. 98 ud af 100.000 indbyggere i Tjekkiet men kun 1,76 ud af 100.000 i Portugal ifølge ECDC’s seneste opgørelse.
»Man kan ikke rigtig bruge disse sammenligninger mellem lande til noget, for der er stor forskel på, hvor mange mennesker, der reelt bliver syge i de forskellige lande. For det man reelt sammenligner er, hvor gode de forskellige lande er til at diagnosticere salmonella, og vi har fundet, at nogle af de lande, der rapporterer færrest tilfælde er dem, hvor smittetrykket reelt er størst,« siger Kåre Mølbak, overlæge, afdelingschef på Statens Serum Institut.
Men det skal den nye metode fra Statens Serum Institut råde bod på. Metoden er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift i Clinical Infectious Diseases. Måleenheden med metoden kaldes seroincidens og beskriver altså smittetrykket i de enkelte lande.
Når man har været smittet med salmonella, danner man antistoffer, og de kan måles i blodet. Men antistofferne forsvinder med tiden. Ved hjælp af gentagne blodprøver fra smittede danskere, har de danske forskere kunnet fastsætte mål for, hvornår man er blevet smittet ud fra niveauet af antistoffer i blodet.
Læs også:
Ferierejser giver danskerne salmonella
Overraskende viden om salmonella
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp