Nu har et hold forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) på Self- Assenbly Lab givet 3D-teknologien endnu en dimension, skriver dr.dk.
Ved at bruge materialer som reagerer forskelligt, når de tilføres energi, kan man få pågældende objekt til at opføre sig på en særlig måde. Eksempelvis bevæge sig i regnvejr.
»Hvis vi styrer meget præcist, hvilke materialer vi printer på objektet, så kan vi styre, hvordan genstanden reagerer for eksempel i vand, varme eller hvis vi tilsætter strøm,« siger Skylar Tibbits, der leder laboratoriet på MIT til dr.dk.
De smarte materialer kan være plastik eller legeringer, som for eksempel lyser eller skaber elektricitet, når der sættes strøm til.
Indtil nu har forskerne udviklet et rør, som er sammensat af to forskellige materialer. Når røret sættes i forbindelse med vand, bevæger det sig i et bestemt, forudsigeligt mønster.
»Det er næsten ligesom robotter eller maskiner, bare uden mekaniske led eller indbygget elektronik,« siger Skylar Tibbit til dr.dk.
Selvom 4D-teknikken fortsat befinder sig på et meget tidligt stadie, tegner det ifølge forskerne lovende for fremtiden.
Mulighederne for at gøre teknikken anvendelig i vores dagligdag er mange, mener de. Løbesko som ændrer egenskaber alt efter træningens intensitetsniveau, eller flyvemaskiner der ændrer form afhængigt af vejr og hastighed, er bare et udpluk af forskernes visioner, skriver dr.dk.
Læs også:
Forskere vil 3D-printe en hel flyvinge
3D-printet løbesko reparerer sig selv
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv