Norske forskere har identificeret det ældste grantræ i Norden. Ud fra tusindvis af træprøver, indsamlet i den norske natur gennem flere år i andre forskningsprojekter, har forskerne fundet et træ på 532 år. Ifølge forskerne begyndte det at vokse i 1480, tre år før Martin Luther blev født, skriver forskning.no.
Træet er nærmere beskrevet i tidsskriftet Scandinavian Journal of Forest Research og slutter sig til en rekordliste over verdens ældste træer, der blandt andet omfatter:
Verdens ældste nulevende træ: et fyrretræ kaldet Metusalem, som står i White Mountains i Californien. Det har en anslået alder på 4844 eller 4845 år.
Europas ældste nulevende træ: Llangernyw-taksen, der står i landsbyen Llangernyw i Wales, har en anslået alder på mellem 4.000 og 5.000 år.
Nordens ældste nulevende træ: Er såmænd Kongeegen, der bor ved Jægerspris på Sjælland. Det gamle er anslået til at være mellem 1.500 og 2.000 år gammelt.
Hvis man vil, kan man dog ifølge forskning.no sige, at visse træer i Sverige slår alle rekorder. Her har grantræer på bjergsider en evne til at holde sig unge ved at lave nye rod- eller stubbeskud, eller ved at kviste og grene lægger sig ned langs bakken og laver nye rødder. På den måde kan den ældre del af træet dø, mens træet lever videre i et ‘nyt træ’. Træet Old Tjikko i Dalarna er på den måde blevet hele 9.550 år gammelt.
Ifølge forskerne kan man ikke bruge træets højde til at sige noget om alderen. Det norske grantræ på 532 år er formentlig ’kun’ 14,5 meter højt. I stedet studerer forskerne, hvor grov barken er, hvor meget træet snævrer ind op mod toppen af stammen – ældre træer snævrer mindre ind – og efter tegn på, om træet er vokset langsomt. Langsomtvoksende træer har nemlig større chance for at klare sig gennem hårde tider som f.eks. stormvejr, skriver forskning.no.
En pudsig krølle på historien er, at siden træet er identificeret via små træprøver, så ved forskerne faktisk endnu ikke, præcist hvor det står henne.
Læs også på Videnskab.dk: