Vejledende mærker på vores fødevarer – for eksempel nøglehulsmærket, der skal fortælle os, om en vare er sund – lader ikke til at have den store effekt på vores indkøbsvaner. Det skriver au.dk.
Det konstaterer forskere fra Aarhus Universitet efter at have foretaget en undersøgelse på foranledning af Fødevarestyrelsen.
Generelt set synes ernærings- og sundhedsanprisninger ikke umiddelbart at have den store effekt på forbrugernes valg af fødevarer i forbindelse med dagligdagsindkøb, der i høj grad er påvirket af vanekøb. Undersøgelsens resultater viser dog ikke, om forbrugerne reelt er opmærksomme på de såkaldte ‘anprisninger’ i indkøbssituationen.
Forskerne ved derfor ikke om en eventuelt ringe effekt af anprisningerne skyldes manglende opmærksomhed på anprisningen eller om det er fordi forbrugerne ikke tillægger anprisningerne nogen betydning, når de vælger produkter.
»Mere viden om dette ville være meget relevant, idet forbrugernes opmærksomhed på forskellige mærkningselementer kan påvirkes af design af emballagen, for eksempel via størrelse og placering af anprisningen,« siger Kristina Aachmann, Centre for Research on Customer Relations in the Food Sector, Aarhus Universitet.
Resultaterne af undersøgelserne er udkommet i en rapport fra DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet.
LÆS OGSÅ: Dit forbrug er styret af sidste lønningsdag