Myrer tager altid den hurtigste vej – også selvom det ikke nødvendigvis er den korteste. I stedet følger de et matematisk princip, når de skal finde vej frem og tilbage mellem tuen, skriver phys.org.
Det matematiske princip, som kaldes Fermats princip eller princippet om korteste tid, bruges normalt af fysikere til at beskrive, hvordan lys altid tager den hurtigste vej mellem to punkter. Men nu har en gruppe forskere fra Tyskland, Frankrig og Kina vist, at det matematiske princip også kan bruges til at forudsige myrenes ruter. Deres fund er netop offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE.
I undersøgelsen kunne myrene vælge to forskellige veje hen til en foderboks, som bestod af levende kakerlakker. Den ene vej var kortest, men bestod til gengæld af to forskellige underlag, som sænkede myrenes hastighed. Selvom det var den korteste vej, så var myrene i stand til at tage højde for den sænkede hastighed og valgte alle den længere, men hurtigere, vej til kakerlakkerne. Myrene tog altså ikke den mest direkte rute, men valgte i stedet en længere omend hurtigere. Ved hjælp af duftsignaler var myrene i stand til at kommunikere, den hurtigere vej til resten af kolonien.
Forskerne mener, at deres fund kan give inspiration til andre forskere, som arbejder på at løse komplekse problemer inden for robotik, logistik og informationsteknologi.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Myrer i superkolonier trodser evolutionen
Myrer får bittesmå radiosendere på ryggen