Ny forskning viser, at musikterapi kan hjælpe personer med en hjerneskade til større livskvalitet og et mere positivt forhold til deres omverden, det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.
For en person, der får en hjerneskade, handler den første tid om, at alt skal blive som før. Men på sigt er den største udfordring for en senhjerneskadet ikke, at armen ikke vil som hovedet, eller at hukommelsen svigter.
»Den største udfordring er, at de er socialt isolerede og kan have svært ved at agere i forhold til andre. Jeg satte mig derfor for at undersøge, om den måde, vi er sammen på i musikken, kan smitte af på den måde, vi er sammen på i hverdagen«, forklarer post.doc. Søren Vester Hald fra Aalborg Universitet i pressemeddelelsen.
Flere resultater peger i samme retning
Den beslutning resulterede i et forskningsprojekt på aktivitets- og botilbuddet Høskoven i Viby J, hvor Søren Vester Hald i 20 sessioner trænede en gruppe brugere i et musikterapeutisk forløb, som kulminerede med en koncert.
»Mange senhjerneskadede personer er i hverdagen afhængige af at modtage pleje og omsorg, men her byttede jeg rundt på rollerne, så deltagerne pludselig skulle give noget. Det vigtigste var dog, at de i musikken var frie af ordet og fik lov til at udtrykke sig, som de er«, understreger Søren Vester Hald.
Resultatet af undersøgelsen viser, at de senhjerneskadede personer, som modtog musikterapi, blev mere åbne i overfor deres omverden og var i stand til at dele personlige emner. Denne konklusion understøttes af andre undersøgelser, blandt et engelsk studie, der viser at senhjerneskadede personer, i musikterapeutiske forløb, blev mere spontane og bedre til at samarbejde, end de personer, som ikke modtog terapi.